HKZ u Švicarskoj

 Hrvati Amac | Hrvati AMAC forum    
 

      HOUŠ forum

 

    

 

Upoznajte komunističke zločine - STOP totalitarizmu

Poštovani!

Udruga za mobiliziranje novih organizacija mladih (ZAMNOM) i Hrvatsko odgovorno društvo (HOD) pokrenuli su početkom godine projekt pod nazivom "Edukacijska udruga 1482 – EU1481" s ciljem upoznavanja javnosti sa zločinima poćinjenima tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj.

Rezolucija Vijeća Europe 1481, kao i Deklaracija Hrvatskog sabora iz 2006. godine o osudi zločina komunističkog režima traži edukaciju javnosti, a posebno mladih, o totalitarnoj ostavštini navedenog režima. Naše su udruge, sukladno tome, zapoćele akciju u kojoj smo najprije upoznali javnost s prešućenom mogućom masovnom grobnicom usred Zagreba. Riječ je o partizanskom zločinu nad tristotinjak ranjenika, zarobljenika i civila u dvorištu Učiteljskog fakulteta u Savskoj 77. Tijekom akcije javili su nam se novi svjedoci te smo njihova svjedočenja proslijedili Državnom odvjetništvu, na temelju čega je otvorena istaga.


Sada je pred nama novi korak akcije pod nazivom
STOP(E) TOTALITARIZAM(A)

Riječ je o instalaciji goleme karte grada Zagreba (10x14 metara) koju ćemo od četvrtka 20. do nedjelje 23. studenog izlagati na Trgu bana Jelačića. Karta će biti izložena više sati tijekom navedenih dana i to tako da će biti položena na pod između sata i spomenika Banu Jelačića.

Akciju ćemo otvoriti tiskovnom konferencijom u četvrtak 20. studenog u 15 sati.
Nakon tiskovne konfrencije karta će ostati na trgu do 18 sati.
U petak, 21. studenog, karta će biti izložena javnosti od 14 do 18 sati,
a u subotu 22. studenog i nedjelju 23. studenog od 10 do 14 sati.

Karta je otisnuta na bijeloj ceradi i to tako da je na mjestu svakog stratišta iz Drugog svjetskog rata otisak vojničke čizme. Crveni otisak lijeve noge je na mjestu masovnih grobnica i stratišta za koje su odgovorni partizani, a crni otisak desne noge na mjestima za koja su odgovorni ustaše i Nijemci. Kod svakog otiska napisani su elementarni poznati podaci i vrijeme zločina. Tako je sveukupno obilježeno oko 200 stratišta na širem području grada Zagreba! Kroz kartu će prolaziti i memorijalna staza tako da će građani moći na jednom mjestu ući, proći kroz kartu i izići na drugoj strani. Ujedno napominjemo da u Zagrebu i bližoj okolici nije ekshumirana niti jedna masovna grobnica žrtava partizanskih i komunističkih zločina, a samo rijetka stratišta su uopće obilježena. Akcijom želimo skrenuti pozornost na te činjenice i stvoriti javni pritisak za iskapanje masovnih grobnica i odavanje pieteta žrtvama, a njihovim obiteljima pravo znanja groba nakon više od 60 godina prešućivanja.

Oko instalacije dežurat će volonteri (mladići i djevojke), a u počasnoj straži moći će se smjenjivati i građani koji se prijave na licu mjesta dežurnom koordinatoru. Uz instalaciju će biti i kutija u koju će građani moći odložiti svoja svjedočanstva (potpisana ili anonimna) te preslike dokumenata. Instalacija će se, nakon zagrebačke akcije, na jedan dan seliti i u obližnje gradove (Samobor, Zaprešić, Veliku Goricu, Sesvete, Dugo Selo...). Ujedno će se prolaznicima dijeliti kopija iste karte (u dimenzijama auto karata) u svrhu edukacije o stratištima totalitarizama.

Svi koji žele sudjelovati u provedbi akcije (volontiranje - dežurstva - stručna suradnja), mogu nam se povratno javiti na ovaj dopis (ovo se posebno odnosi na zagrepčane), a isto vrijedi i za sve one koje vi osobno potaknete. (Ako ste primili ovaj mail, a niste iz Zagreba i okolice, proslijedite ga svojim prijateljima i poznanicima u Zagrebu.)

Svima koji nam pružaju svoju potporu najsrdažnije zahvaljujemo!


Matija Tvrtko Drmic, ZAMNOM
Ivica Relkovic, HOD

Naši podatci:

ZAMNOM, Vlaška 46, Zagreb
HOD, Zagrebačka 190, Zagreb
Ured: Vlaška 46, Zagreb

tel: 01/ 4812-017; fax: 4812-037

e-mail: zamnom@zamnom.hr; info@udrugahod.hr

žiro ražun HOD-a: 2340009-1110198080