Ante Gotovina  

 Hrvati AMAC | Hrvati AMAC forum | Povucite optužnice | Kardinal Vinko Puljić | Klevetnici i farizeji |
Odvjetnički novinari |  Tito krvnik |  Hrvatski Hämling    

 

      HOUŠ forum

 

    

 

Smijenite Furia Radina sa mjesta predsjednika odbora!

Zahtjev udruge branitelja Zavjet podružnice za ŽI odboru Sabora RH za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Način na koji Furio Radin u javnosti, a u svezi sa slučajem eklatantnog kršenja ljudskih, time naravno i Ustavom jamčenih, prava Marize Labinjan, Hrvatice i hrvatske državljanke, legalno izabrane ravnateljice hrvatske OŠ na talijanskom jeziku iz Novigrada, reagira nije ništa drugo doli čista demagogija.

On pokušava skrenuti temu rasprave sa ovog jedinstvenog i dosada nigdje viđenog postupka njegovih lokalnih suradnika iz TZ Novigrad, koji su u sprezi sa lokalnim IDS-ovcima, zamjenicom župana i županijskim pročelnikom za kulturu poništili potpuno legalni izbor ravnateljice Labinjan, na diskusiju o onima koji su na ovaj problem ukazali želeći na taj način zapravo zataškati ovaj šovinistički ispad!

On, umjesto da se javno ispriča u ime organizacije na čijem se čelu nalazi, ali i kao zastupnik u hrvatskom Saboru koji vodi Odbor ne samo za prava nacionalnih manjina već i onih ljudskih, i dalje insistira na neprihvatljivoj tezi kako školu na talijanskom jeziku treba voditi osoba talijanske nacionalnosti ili ako takvog nema onda ‘dolaze u obzir osobe drugih nacionalnosti s jakim pozitivnim nabojem prema našoj manjini.’ !?

Ne objašnjavajući pri tom kako on i njegovi suradnici i istomišljenici taj ‘pozitivan naboj’ mjere i zbog čega M. Labinjan i oni koji su ju izabrali nemaju dovoljno ‘jak naboj’ spram talijanske manjine !?

On ni ne pokušava objasniti kako je moguće da osoba bez tog ‘naboja’ već 20 godina predaje u školi na talijanskom jeziku!?

Ne, Furio Radin želi diskutirati o tome smiju li hrvatski policajci biti aktivni u politici ili ne, što u ovom konkretnom slučaju ne igra nikakvu ulogu već služi jedino svrsi skretanja pozornosti sa merituma stvari, a to je neprihvatljiv tretman gospođe Marize Labinjan koja po njemu ne može biti ravnateljicom samo zato jer je Hrvatica ‘bez dovoljno pozitivnog naboja prema’ Talijanima !?

Mislimo da bi Furio Radin trebao u Republici Hrvatskoj poštivati Ustav, zakone i propise pa tako i proceduru izbora ravnatelja u hrvatskim školama. Ako nije zadovoljan postojećim načinom nitko mu ne brani da u Saboru zatraži promjenu načina izbora ravnatelja u hrvatskim školama!? On može npr. predložiti da se uvede imenovanje ravnatelja pa u koliko za to dobije većinu onda ćemo morati poštivati i provoditi takvu proceduru. Međutim takvo što se u Hrvatskoj danas ne primjenjuje pa bi dotični gospodin i zagovaratelj civilnog društva trebao poštivati pravila koja su na snazi!

Nas kao branitelje koji smo se borili za Hrvatsku kao pravnu i demokratsku državu ne zanima ‘ruka’ Furia Radina u Saboru RH već funkcioniranje pravne države u svim segmentima, bez ikakvih ustupaka i presedana! Želimo upozoriti na notornu činjenicu koja bi trebala biti jasna svakoj državnoj administraciji kako autoritet pravne države mora biti uspostavljen na svim područjima društvenog života, tu selektivnosti i selekcije ne smije biti, jer u protivnom zazivamo kaos i anarhiju.

Zahtijevamo od saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da smjene Furia Radina sa mjesta predsjednika tog Odbora, jer on ne zaslužuje biti na čelu tog tijela hrvatskog Sabora pošto otvoreno zagovara kršenje temeljnih ljudskih prava u slučaju Marize Labinjan!

Za Udrugu branitelja ‘Zavjet’
Ninoslav Mogorović, predsjednik podružnice za ŽI
 

    16.11.2010.