Ante Gotovina  

 Hrvati AMAC | Hrvati AMAC forum | Povucite optužnice | Kardinal Vinko Puljić | Klevetnici i farizeji |
Odvjetnički novinari |  Tito krvnik |  Hrvatski Hämling    

 

      HOUŠ forum

 

    

 

U Hrvatskom listu broj 263, od 8. listopada 2009. godine zanimljivu analizu o tome kako je došlo do zabrane nastupa Marka Perkovića Thompsona u Švicarskoj iznosi Domagoj Barić, a mi donosimo samo onaj, za nas u Švicarskoj, najzanimljiviji dio. Gospodina Barića moramo ispraviti samo u jednome. Naime, udruga u kojoj djeluju supružnici Polić i Foglar ne zove se Libra već "Hrvatski kulturni klub" iz Badena, a Libra je glasilo koje ta udruga izdaje. Zanimljiva, a ne spomenuta pojedinost, a koju treba napomenuti, jeste činjenica da su ti supružnici bili i jedni od inicijanata tužbe protiv Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj.

Zabrana je rezultat i protuhrvatskog djelovanja spružnika Vesne Polić i Georga Foglara iz udruge Libra!

U našem pokušaju da ustanovimo što Hrvati u Švicarskoj poduzimaju u ovom slučaju obratili smo se na pravu adresu: tamošnjoj Hrvatskoj kulturnoj zajednici (HKZ), koja se desetljećima već bori za obraz svoje domovine u ovoj zemlji. Uz priopćenje, poslali su nam i niz ranijih istupa. Iz njih je vidljivo da bitan utjecaj na odluku o „likvidaciji“ Thompsona imaju dužnosnici druge hrvatske udruge u Švicarskoj, znakovita naziva Libra, supružnici Vesna Polić i Georg Foglar. Dodatno je važno: njihov je bliski prijatelji, navodno i vjenčani kum dr. Georg Kreis – nitko drugi nago predsjednik Švicarske komisije protiv rasizma (EKR)! Znajući za višegodišnje djelovanje „hrvatske“ Libre, HKZ nimalo ne dvoji da je Hrvate – junačkog Maraka Perkovića – i ovaj put ujela zmija iz vlastitih njedara! Slijedi tekst priopćenja HKZ-a u Švicarskoj.

„Zabrana ulaska u Švicarsku Marku Perkoviću Thompsonu pravi je skandal. Međutim, ne treba se čuditi što je do njega došlo, jer on je samo krajnji rezultat dugogodišnjeg protuhrvatskog djelovanja hrvatskih građana (namjerno ih ne nazivam Hrvatima), kako onih koji žive u Švicarskoj, tako i onih iz Hrvatske“, piše Dunja Gaupp, dopresjednica Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj. „'Hrvatski' građani, kojima je Jugoslavija bila i ostala jedina prava domovina, već su 1992. godine počeli širiti laži o Hrvatskoj, predsjedniku Tuđmanu i Domovinskom ratu, čime su svjesno i namjerno tjerali vodu na mlin onih koji nas, u to danas nema sumnje, žele vidjeti u nekoj novoj zajedničkoj balkanskoj državi – ja je zovem Balkanija. Švicarske tiskovine često su donosile ne samo krive, nego i uvredljive članke o Hrvatskoj. Tako smo, primjerice, u studenome 2003. godine mogli čitati da je predsjednik Tuđman u akciji Oluja za Srbima vikao 'sretan vam put' i da, citat „Sanader izbjegava obračunati se s autokratskim naslijeđem dugogodišnjeg šefa države, Franjom Tuđmanom. Stranka je također odbila ispričati se za ratne zločine počinjene od strane hrvatske vojske za vrijeme rata protiv Bosne i Srbije“. Čitatelju novina tako je nametnut zaključak da je Hrvatska povela rat, a ne da se branila od srpske agresije. Povodom 10. godina Oluje, švicarske novine pišu slijedeće: „Kao posljedica operacije Oluja bilo je protjerano oko 200 tisuća Srba sa svojih ognjišta…", a kada je u prosincu 2005. g. uhićen genaral Ante Gotovina naslov članka glasio je 'Polizei nimmt Kriegsverbrecher fest' (Policija je uhitila ratnog zločinca). Kada se radi o Hrvatu, on je unaprijed kriv, jer na koncu, tako  ga tretiraju i sami 'hrvatski' građani.
Na sve te strašne objede hrvatska diplomacija u Švicarskoj nije reagirala. Dapače, tadašnji veleposlanik u Bernu rekao nam je kako to nije njihova dužnost, a nije ni politički korektno. Reagirati moramo mi, Hrvati koji živimo u Švicarskoj i naše udruge. Naravno da smo kao privatne osobe reagirali, a reagirala je i Hrvatska kulturna zajednica. Neka su pisma objavljena kao reakcije čitatelja, ali većina nije nikada ugleldala svjetlo dana. No reakcije pojedinaca nemaju istu težinu kao kada reagira oklevetana država putem svoje diplomacije. Zato sam sada jako sretna i zadovoljna što ovaj put ta reakcija nije izostala, ali istovremeno moram reći da vrlo vjerojatno ne bi bila potrebna da se na vrijeme suprostavilo lažnim objedama na Hrvatsku.
Na Vaše pitanje hoće li Hrvatska kulturna zajednica nešto poduzeti protiv zabrane ulaska našem Marku Perkoviću, smijem pozitivno odgovoriti.. Što i kako ćemo reagirati, to vam još ne mogu reći, jer Upravni odbor još se dogovra. Ali, kada odluka padne, rado ćemo Vam javiti rezultat.“

Piše Domagoj Barić, Hrvatski list

(10.10.2009.)