HKZ u Švicarskoj

 Hrvati Amac | Hrvati AMAC forum    
 

      HOUŠ forum

 

    

 

Gdje je novinarska nepristranost portala croatia.ch?

Nuić kontra Gaupp na portalu croatia.ch
Piše Osvin Gaupp

Na portalu croatia.ch objavljen je poduži članak T. Nuića, koji u stvari predstavlja pamflet protiv Dunje i Osvina Gaupp, djelatnika Hrvatske Kulturne Zajednice (HKZ). Na objavu moje replike trebalo je poduže ćekati, da bi neposredno nakon njezina objavljivanja izišao odgovor T. Nuića. Obzirom da portal croatia.ch na moj dopis povodom tog Nuićevog "odgovora na odgovor" nije odgovorio niti ga objavio, želim upoznati javnost sa istim, kao i sa mojom replikom u izvornom obliku, postavljajući pitanje: gdje je tu novinarska nepristranost?

Ovdje objavljujem repliku, koju je portal croatia.ch odbio objaviti jer, prema gospodinu Grabovcu, citat: " ...dopis izlazi iz okvira pristojnoga i kulturnoga pisanja. G. Nuić je u svom članku zadržao jednu razinu civiliziranosti....". U mom odgovoru na to odbijanje između ostaloga sam pripomeno:
"..Vašu ocjenu da je T. Nuić u svom članku zadržao jednu razinu civiliziranosti i da nam nije dijelio pogrdne epitete ne mogu uopće dijeliti. Samo teška i ničim osnovana objeda da smo višestruko prijetili umorstvima je trebala biti dovoljan razlog za neobjavljivanje tog članka. A što se tiče mog rječnika, skrećem Vam pažnju na članak-repliku "Nichts als flotte Häme" dr. Hans Küng-a u poznatom švicarskom tjedniku "Weltwoche" (Nr. 48.02). Dr. Küng, poznati švicarski teolog i emeritirani profesor katoličko-teološkog fakuteta u Tübingen-u , Njemačka, upotrebljava isti rječnik u svojoj replici na objavu jednog članka u istom tjedniku, odnosno točnije rečeno ja sam ga od njega preuzeo. "Weltwoche" je bez pogovora objavila njegov tekst, koji ima otprilike isti opseg kao i članak u kojem je kritizirana njegova autobiografija. O moralnosti i pristojnosti jednog dr. Küng-a, te o serioznosti tjednika "Weltwoche" mislim da ne trebamo diskutirati.

Tim dopisom smo uputili i novu, redigiranu i od "teških" riječi oslobođenu verziju replike. Na nju je croatia.ch najprije odgovorila, citat: "..nažalost moramo Vas obavijestiti da zaista nemam vremena za Vašu repliku...", da bi na naše inzistiranje odbila objavljivanje sa slijedećim argumentom: "Replika ili Gegendarstellung po švicarskom zakonu se mora u uskoj formi odnositi na članak i nikako proširivati tematiku. .... Vi, usprkos odricanju teških i nepriličnih riječi još uvijek preopširno odgovarate na članak od g. T. Nuića čak dodajete sadržaje koji nemaju nikakve veze sa člankom."

Uporno tražeći objavu replike poslao sam i skraćenu verziju sa slijedećim komentarom, izvadak: ".. kriterij ozbiljnog novinarstva za objavljivanje replike nije zadovoljenje minimalnih zakonskih zahtjeva iste, nego pružanje mogućnosti čitatelju da dođe do objektivne prosudbe na osnovu stavova obje strane. Dao sam Vam već primjer poznatog tjednika, koji je bez pogovora pružio isti prostor za repliku na jedan ćlanak objavljen u tom tjedniku. Također moram napomenuti da nema rečenice u mojoj replici koja se ne bi odnosila na članak na koji repliciram. ......S druge strane smatram da se portal croatia.ch treba držati nekih normi, pa Vam šaljem na praktički gole činjenice skraćenu repliku."

Ta verzija replike je konačno i objavljena. Na nju je "postwendend" odgovorio T. Nuić.
Moj, neobjavljen, dopis portalu croatia.ch povodom objavljivanja Nuićevog "Odgovor na odgovor", glasi:

Odgovor na odgovor na odgovor
Spontana reakcija na odgovor T. Nuića na moju repliku na njegov članak "Sustrimak ili čudne hrvatske sprege"

Sam naslov pokazuje besmislicu objavljivanja daljnih rasprava nakon što se na objede uperene protiv neke osobe, u ovom slučaju obitelji Gaupp, objavi replika (Gegendarstellung) dotične. Zakon o medijima to niti ne predviđa, jer se izričito napominje da: "Die Gegendarstellung ist als solche zu kennzeichnen, das Medienunternehmen darf dazu nur die Erklärung beifügen, ob es an seiner Tatsachendarstellung festhält oder auf welche Quellen es sich stützt." (replika se mora kao takva označiti, dotični medij smije dodati samo pojašnjanje da li ostaje pri svojim tvrdnjama ili na koje se izvore poziva).

Ne namjeravam replicirati na "odgovor na odgovor" T. Nuića, koji izvrčući logiku na glavu samo ponavlja svoje paušalne i ničim podkrepljene objede. Želim samo izraziti čuđenje što je on objavljen! Gore citiran zakonski paragraf uredništvu portala croatia.ch je dobro poznat, jer upravo ono mi je na njega svratilo pozornost kada je po drugi puta odbilo objaviti moju repliku argumentirajući da je preopširna. A sada, u najkraćem mogućem roku uredništvo objavljuje odgovor T. Nuića, koji je sve drugo samo ne kratak.

Za mene je to dokaz pristranosti, a time i neprofesionalnosti portala, koja se je očitovala i u prijašnjim odbijanjima objave replika Hrvatske kulturne zajednice na objede napisane na njenu adresu. Portal croatia.ch nije uopće odgovarao na naše dopise, iako je po zakonu dužan obrazložiti neobjavljivanje, a jednom je na naše daljnje inzistiranje odgovorio da našu repliku nije objavio zato što smo je poslali samo elektronskom poštom, a ne i preporušenim pismom! Svaki daljnji komentar je suvišan.

Očekum da portal nađe toliko hrabrosti i objavi ovaj dopis.
Uz dužno poštovanje, Osvin Gaupp