Ante Gotovina  

 Hrvati AMAC | Hrvati AMAC forum | Povucite optužnice | Kardinal Vinko Puljić | Klevetnici i farizeji |
Odvjetnički novinari |  Tito krvnik |  Hrvatski Hämling    

 

      HOUŠ forum

 

    

 

NE ŽELIMO ČLANSTVO U HRVATSKOM SVJETSKOM KONGRESU

Toni Matković, predsjednik Zajednice hrvatskih nogometnih klubova Njemačke:

Mislimo da naši klubovi trebaju ostati izvan politike, ali to ne isključuje našu suradnju ni s jednom hrvatskom udrugom ako je temeljena na jednakim osnovama
Oštre reakcije čelnog čovjeka Zajednice hrvatskih nogometnih klubova Njemačke (ZHNKNJ) Tonija Matkovića na dopise koje je Hrvatski svjetski kongres Njemačke (HSKNJ) poslao ovih dana na adrese više hrvatskih nogometnih klubova Njemačke najavile su, po svoj prilici, novo zahlađnjenje odnosa između krovne udruge hrvatskih nogometnih klubova i HSKNJ. O razlozima koji su nagnali Zajednicu da se javno suprotstavi (novim) pokušajima Kongresa da im bude “natkrovna” udruga razgovarali smo s Tonijem Matkovićem. Odmah na početku razgovora Matković objašnjava razloge svog javnog istupa.

- Nakon nedavno završenog ovogodišnjeg prvenstva najboljih hrvatskih nogometnih klubova Njemačke, kojeg popularno nazivamo TOP 12, na adrese naših klubova koji su učlanjeni u Zajednicu stigle su pristupnice za njihovo učlanjenje u HSK. Prije toga nitko iz HSKNJ nije nas upoznao sa svojom inicijativom niti nam predložio sastanak da o toj inicijativi razgovara s našom Zajednicom koja okuplja osamdesetak naših klubova. Ništa to ne bi bilo nelegitimno niti začuđujuće što su nas preskočili, da se sve ne događa nakon što su se u Zajednicu vratili klubovi iz naše udruge srednje Njemačke.

Samo da objasnimo čitateljima, Udruga hrvatskih nogometnih klubova srednje Njemačke je jedna od pet regionalnih udruga koje su udružene u vašu zajednicu u Njemačkoj?

- Da, točno tako. Poznato je daje novo vodstvo srednjo-njemačke udruge na čelu s Markom Pavićem nedavno odlučilo, nakon nekoliko godina izolacije od Zajednice, vratiti klubove srednje Njemačke pod naše okrilje i sudjelovati na ovogodišnjem TOP-u 12. Također je poznato da je izolacija desetak klubova srednje Njemačke napravljena u zajedničkoj kuhinji ranijih čelnika srednjonjemačke udruge s nekim ljudima iz HSKNJ. Ti ljudi su išli nametnuti se i Hrvatskom nogometnom savezu kao predstavnici hrvatskog nogometa iz Njemačke. Srećom da je HNS-u, koji je pokrovitelj svih naših važnijih turnira u Njemačkoj, to prepoznao i dao podršku Zajednici. Da je naš rad prepoznat i šire, pokazuje i nedavni izbor predstavnika naše zajednice gosp. Ivice Orlovića u Vladin savjet za Hrvate izvan domovine.

• U prvom reagiranju ste rekli da Zajednici kao krovnoj udruzi ne treba još natkrovna udruga?

Rekao sam to ne samo figurativno da bih opisao čemu sliči pokušaj Kongresa da nam se nametne kao natkrovna udruga. Kao što je logično da iznad krova ne trebate raditi još jedan natkrov, tako ni našim nogometnim klubovima i udrugama ne treba još jedna natkrovna udruga. Mi smo sportska zajednica u čijem članstvu su sportski klubovi, sportska društva i udruge. Takvi želimo i ostati. Mišljenja smo da svako područje djelovanja nas Hrvata u Njemačkoj treba biti samostalno. To znači da sportske, političke, kulturne i ostale naše udruge trebaju zasebno djelovati. Ne želimo nijednom klubu ili udruzi nametati svoj stav, mi u Zajednici smatramo da naše sportske udruge trebaju ostati izvan politike i Kongresa koji često politički istupa. Ali to ne isključuje našu suradnju ni s jednom hrvatskom udrugom pa ni s Kongresom, ako je ta suradnja temeljena na jednakim osnovama. Ne želimo članstvo u Kongresu, ne želimo da nam nitko, pa ni Kongres, nameće mišljenja ili upravna s nama, da nam ne daj Bože pokuša organizirati paralelna natjecanja, prvenstava, turnire i slično, što su već pojedinci iz Kongresa pokušavali. To ne želimo niti ćemo šutke prihvatiti.

• Što vi iz Zajednice želite? Postoji li modus za suradnju s Kongresom?

Nije upitno što mi želimo već što pojedinci iz Hrvatskog svjetskog kongresa žele. Mi želimo ostati Zajednica i gajiti sportsku kulturu i duh, kao što smo radili godinama kroz razna nogometna prvenstva poput Top-a 12, kroz ljetne i zimske dvoranske turnire, te sudjelovati na europskim i svjetskim prvenstvima hrvatskih nogometnih klubova. Ne želimo imati ništa s politikom. Modus suradnje sa svima pa i Kongresom postoji. Ali na ravnopravnim osnovama. Ne želimo da zbog svojih interesa pojedinci iz Kongresa rade na razbijanju naše zajednice. Okupljanje Hrvata u jednu nestranačku udrugu, kako bi se lakše organizirala iseljena Hrvatska, nije loša zamisao. Međutim, naše sportske udruge kroz našu zajednicu egzistiraju već punih 15 godina i nisu nam sada potrebne neke dodatne krovne udruge. Pogotovo nam nisu potrebne udruženja koja kao Kongres politički istupaju. Politici zasigurno nije mjesto u sportu.

Zvonko Bosnić, Večernji list, 6. srpnja 2013. 

    08.07.2013.