Ante Gotovina  

 Hrvati AMAC | Hrvati AMAC forum | Povucite optužnice | Kardinal Vinko Puljić | Klevetnici i farizeji |
Odvjetnički novinari |  Tito krvnik |  Hrvatski Hämling    

 

     HKZ u Švicarskoj

 

     Aktualno

 Svim Ognjištarima, ma gdje bili, a posebice onima u Švicarskoj, želimo blagoslovljen Božić, zdravlje i svekoliko drugo dobro u Novoj godini.
 

(24.12.08.)  


Ugodno i nezaboravno druženje Hrvata iz Oberwallisa

U Natersu u prošlu subotu 13. prosinca organizirao je Marjan Ćošković u svom ugostiteljskom prostoru feštu. Okupilo se oko stotinjak osoba, što je interesantno privukao je nastup mlade folklorne grupe „Dragulj „ mnoge mlade osobe. Uz muziku koju su izvodili muzičari iz krajeva Bos. Posavine, naše kulinarske specijalitete i nastup naše mlade folklorne grupe „Dragulj“ atmosfera je bila više nego ugodna.
Opširnije  (19.12.08.)  


Kajin (IDS) detonator za destabilizaciju Hrvatske

Pazinskog bombaša policija do subote, 13. prosinca, još uopće nije ispitala, a Damir Kajin je samo nekoliko sati nakon tog terorističkog napada, koji se dogodio u praskozorje dva dana ranije, 'znao motive' napada. Vili Bon pedeset devetogodišnji stanovnik Pazina sa bogatom kriminalnom prošlošću, koji je proveo gotovo dvadesetak godina po zatvorima zbog pljački i trgovanja drogom, očito nevješt u rukovanju eksplozivnim napravama, jer je teže ranjen i uhvaćen na djelu, proglašen je od Kajina fanom Marka Perkovića Thompsona i ... Opširnije    (17.12.08.)  


Lepa Brena i Arena

LEPA BRENA U ARENI ? Još jedna „bomba“ uznemiravanja? Već par dana stoji najava na ovom portalu Breninog nastupa u Areni Zagreb i mogućeg nastupa u Areni Pula. Šutnja nije moguća. Ni zaborav. Ne želim Brenu u hrvatskim Arenama, ne prihvaćam „mir - nitko nije kriv“. Da smo se razišli bez žrtava bila bi druga priča. I jedna i druga Arena u vlasništvu su hrvatskih građana, jednu su gradili svojim novcem drugu svojim novcem čuvaju od zuba vremena. Ovo je svakako političko pitanje. Ovo je i pitanje gdje je stigla hrvatska kultura i obrazovanje? Opširnije    (11.12.08.)  


Nagrađena fotografija

U okviru svoje promotivne akcije, firma Valaiscom fotografirala je stanovništvo uz promo materijal, a slike postavila na stranicu www.valaiscom.ch gdje su posjetitelji mogli odlučiti koja im se najviše sviđa. Fotografija na kojoj su Sarah Imhof i Ivana Jovanović dobila je 1. nagradu, a dvije mlade dame nagrađene su jednogodišnjom pretplatom za kablovsku televiziju.  Opširnije   (11.12.08.)  


Potpora za potrebite

Postovano urednistvo Hous-a, javljam Vam se sa jednom zamolbom, ako je moguće da objavite ovo pismo, jer smo mi mala HKM u Wallisu i ne možemo puno pomoći ovoj humanitarnoj akciji našeg fra Vlade, možda se mnogi još pridruže kad pročitaju ovo pismo na Vašoj stranici. Unaprijed Vam se zahvaljujemo na svemu. Srdačan pozdrav, Antonio Kresić i brojni Hrvati iz Wallisa Opširnije Konto (05.11.08.)


Obrana nije ratni zločin

Izlaganje dr. Milana Vukovića sa 4. stručnoga skupa HKV-a o Haaškome sudu
Ta prijevara izazvala je diljem Hrvatske demonstracije i pobunu. Osobito snažno su reagirali pripadnici domobranskih snaga u Zagrebu, koji su se 5. prosinca 1918. godine, zajedno s hrvatskom mladeži i građanstvom, snažno suprotstavili ovakvom načinu stvaranja neprirodne jugoslavenske zajednice pod žezlom srpskoga kralja. Pobuna je ugušena u krvi, a broj ubijenih i ranjenih, ni do danas nije točno naveden. Tako je samostalna Hrvatska država, utemeljena odlukom Narodnoga vijeća 29. X 1918. godine, trajala tek nešto više od jednog mjeseca!
Opširnije   (05.12.08.)  


REKOM - novo regionalno povezivanje

Godinama u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini postoje udruge koje se nazivaju  udrugama za ljudska prava, za pomirenje, za regiju, zločine, jednakost u ratnom paklu na ovim prostorima. Velik posao i za državu, ali joj pripada, jer država je odgovorna za postupke.
Godinama se čudim upornosti i nakani. Prije svega kao svjedok vremena i potrebom za pravednim  sagledavanjem događaja. Postoji li drugi način oblikovanja moždanih vijuga od ovog  koji se radi preko «dežurnih udruga»
. Opširnije   (29.11.08.)  


Predstavljen Zbornik prvih dana dr. Franje Tuđmana

Sinoć je u VelikomTrgovišću, u obnovljenoj spomen školi koju je nekoć pohađao dr. Franjo Tuđman održano predstavljanje Zbornika radova prvih Dana dr. Franje Tuđmana održanih u svibnju ove godine. Predstavljanje je organiziralo mjesno poglavarstvo, a o Zborniku su govorili dr. Milan Vuković, prof. Đuro Vidmarović i urednik zbornika Nenad Piskač. Okupljenima se u ime domaćina obratio načelnik Velikog Trgovišća dipl. inž. Zdravko Vutmej, a u ime organizacijskog odbora dr. Rajko Fureš. Na kraju se skupu obratio i dr. Miroslav Tuđman, sin pokojnog predsjednika. Opširnije   (27.11.08.)  


Uklonimo Tita iz Zagreba i Hrvatske

Poštovane gospođe, poštovana gospodo, dragi prijatelji,
u prilogu je tekst obavijesti, naš letak. U ime Koordinacijskog odbora Kruga za trg najsrdačnije Vas molim da letak kopirate i obavijest širite u svom krugu.
Predstavlja li Vam kopiranje teškoću, molim Vas da u četvrtak, 27. studenoga 2008. navratite u prostorije Hrvatskog društva političkih zatvorenika u vremenu od 17. 30 do 19. 30 sati, te da tom prilikom uzmete dio pripravljenih letaka. Također nas je moguće nazvati, pa bismo Vam letke mogli izravno dostaviti. Puno i prijateljski Vas pozdravljam, Maja Runje
 Opširnije   (26.11.08.)  


Bolje je mudro šutjeti, nego glupo govoriti...

... narodna je poslovica koju od svega srca preporučujem predsjetniku Mesiću. Već smo se navikli na njegove jezične eskapade, stoga na njih više i ne reagiramo. A trebali bi! Ovu zadnju o mjerama štednje na pokopu naših branitelja, naprosto ne mogu prešutjeti. Previše je amoralna, mizerna, uvredljiva i bolna, ne samo za obitelji umrlih. Pobjednička hrvatska vojska, branitelji i invalidi domovinskog rata, predsjendiku su veliki teret. Sada su to postali čak i mrtvi branitelji!
Štedjeti je potrebno, o tome ne treba gubiti riječi. Pitanje je samo gdje, na čemu ili na kome? Predsjednik bi, prije svega, trebao početi od sebe i svoga ureda,
Opširnije   (26.11.08.)  


Mesić štedi na mrtvima!!!

Na Hrvatskom radiju Mesić je iznio svoj prijedlog štednje novaca. Treba dokinuti svečane vojne pogrebe braniteljima! Dnevno, reče predsjednik, umire njih petorica u raznim dijelovima Hrvatske, a vojska mora slati cijeli vod vojnika i snositi sve nastale troškove od dnevnica, putnih troškova do municije. To je do sada godišnje angažiralo 13 tisuća vojnika, što znaći da je baš tu i mogućnost velike uštede. Reče i ostade živ! Objavljujemo otvoreno pismo Zajednice udruga HVIDR-e grada Zagreba. Opširnije   (25.11.08.)  


Upoznajte komunističke zločine

Udruga za mobiliziranje novih organizacija mladih (ZAMNOM) i Hrvatsko odgovorno društvo (HOD) pokrenuli su početkom godine projekt pod nazivom "Edukacijska udruga 1482 – EU1481" s ciljem upoznavanja javnosti sa zločinima poćinjenima tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj. Rezolucija Vijeća Europe 1481, kao i Deklaracija Hrvatskog sabora iz 2006. godine o osudi zločina komunističkog režima traži edukaciju javnosti, a posebno mladih, o totalitarnoj ostavštini navedenog režima. Naše su udruge, sukladno tome, zapoćele akciju u kojoj smo najprije upoznali javnost s prešućenom mogućom masovnom grobnicom usred Zagreba. Opširnije   (24.11.08.)  


Berni Ecclestone, kako dugo još hrvatski zet?

Najmoćniji čovjek Formule 1, Bernie Ecclestone (78 godina star), mogao bi osiromašiti za polovicu svoga imetka koji je procjenjen na 4 milijarde švicarskih franaka. Švicarski prijatelji bračnog para Eccleston kažu da je Slavica svoga Bernie-a već napustila, podnijela zahtjev za rastavu braka i trenutno sa kčerkama stanuje u londonskom obiteljskom apartmanu. Upitan je li to točno, Bernie odgovara: „Pokraj naše kuće su građevinski radovi u toku, a ona ne podnaša buku. Ne znam želi li rastavu.“ 162 centimetra mali Bernie morati će se ubrzo pozabaviti tim pitanjem i što će napraviti sa svojim poduzećem koje je, zbog poreza, registrirao na ime svoje žene. Opširnije (23.11.2008.)  


Vojislav dr. Okupacije

Okupatorski „gradonačelnik“ Vukovara dr. Vojislav Stanimirović, nekadašnji ravnatelj vukovarske bolnice „Sveti Sava“ (!), a sadašnji predsjednik pupovačkoga SDSS-a, odlučio se povući iz Hrvatskoga sabora, i to u prvoj godini svoga trećega saborskoga mandata. Kako mediji prenose, taj istaknuti svjedok i čimbenik velikosrpskih radova na teritorijalnom zaposjedanju Hrvatske i ubijanju Hrvata ne povlači se posve iz politike, nego svoje političko djelovanje želi usredotočiti na „rad u istočnoj Slavoniji, posebno u Vukovaru“. Opširnije   (17.11.08.)  


Zapamtite Vukovar

Žene u Dovinskom ratu Carli del Ponte u povodu 18. studenog 1991. i predstavljanja njene knjige u Hrvatskoj
Carli del Ponte bivšoj tužiteljici za ratne zločine u Haagu, sada veleposlanici u Argentini, predsjednica koordinacije udruga Hrvata u Argentini predat će zapise svjedočanstava žena iz Domovinskog rata uz popratno pismo. Opširnije (16.11.08.)  


Pavo Čošković - osvojio zlatnu medalju i postao švicarski prvak u svojoj kategoriji 


Opširnije (07.11.08.)


Koliko ustvari zarađuje država (Švicarska) na benzinu

Cijene benzina stalno rastu, a od 1. srpnja je i Vlada podigla porez na mineralna ulja za 1,35 rapa po litri, kako bi kompenzirala smanjenje poreza na tekuće i zemne plinove. Po litri država pobire 74,47 rapa. K tome dolazi još i klima-rap (1,5 rapa) i obavezna davanja za lager (0,33 rapa), čini ukupno 76,3 rapa. I da ne zaboravimo porez na dodatnu vrijednost od 7.6% na konačnu cijenu benzina. Facit: Čim skuplji benzin, više novaca u državnoj blagajni (Quelle: NZZ) (05.11.08.)  


Hrvatska katolička delegacija u Japanu

Kao vjernica i pripadnica katoličkoj crkvi i kao pred-sjednica Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva (HJKGD) koje vodim već 8 godina, htjela sam sa svima vama podijeliti ovu nedavno doživljenu radost. Naime HJKGD je pred 4 godine započelo projekt «Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hirošimu» i tako se priključilo japanskoj djeci ali i djeci svijeta koja svake godine izrađuju papirnate ždralove i šalju ih u Hirošimu kao svoj doprinos apelu za mir u svijetu. Opširnije (05.11.08.)


Sudbina hrvatskih časnika prema dokumentima OZN-e

Zahvaljujući novoj knjizi „PARTIZANSKA I KOMUNISTIČA REPRESIJA I ZLOČINI 1944.-1946. – DOKUMENTI. ZAGREB I SREDIŠNJA HRVATSKA“ dobivamo, na dohvat ruke, zbirku dokumenata, široj javnosti do sada nepoznatih. Dokument 134. je dopis načelniku OZN-e za Hrvatsku1, koji govori o procjeni broja hrvatskih časnika i njihovoj sudbini.
Prema podatcima ovog dopisa, NDH je krajem rata imala „oko 5-6 hiljada aktivnih i oko 8.000 rezervnih domobranskih te 2.500-3.000 ustaških oficira. Svi su većinom zarobljeni u Sloveniji i ukoliko nisu odmah riješeni, transportirani su u Srijem". Dopis izvješćuje da u Hrvatskoj ima još „oko 300 domobranskih oficira po logorima na prolasku za Srijem i isto toliko pod istragom. Ustaških oficira najviše 50“
.
Opširnije (04.11.08.)


Priopćenje, svim medijima

Nedavno je objavljena vijest o obnovi treće džamije u zapadnom dijelu Mostar. Radi se o džamiji Ali-bega Lafe na Pijesku u naselju Zahum. Ova je džamija sagrađena prije 1631. godine. Njezin osnivač, stoji u vijesti koju je objavio Dnevni list, pripada obitelji Bakamovića. Ova je džamija uvrštena na listu spomenika pod zaštitom države. Spada u kategoriju najvrjednijeg graditeljskog nasljeđa iz osmanskog razdoblja. Opširnije (03.11.08.)


Neki hoće da u Hrvatskoj ima fašizma

Televizija, mediji, važni politički čimbenici zemlje i svijeta zabrinuti su za fašizam koji vlada Hrvatskom. Koliko je stvar zabrinjavajuća i koliko je fašizam u Hrvatskoj izmakao kontroli govori i činjenica da se priprema cijela tv emisija u udarnom terminu državne televizije. Citira se i Ustav RH koji u preambuli govori da smo nastali na antifašizmu. Izostaje podatak što bi danas Hrvatska bila da je uspostavljena granica Virovitica – Karlobag. Mislim da je u tome ključni problem. Da je uspostavljena željena linija Virovitica -Karlobag Hrvatska danas ne bi imala problema s fašizmom. Ona bi bila fašistički pokorena. A to je nešto drugo. Opširnije (03.11.08.)


Ubojstva u Zagrebu dio projetka 'Zapadni Balkan'

Nasilje je posljedica razaranja države od 2000. godine. Za sadašnje razumijevanje eksplozije nasilja u Hrvatskoj nužno se vratiti u 2000. godinu kad je svjetska moć odlučila Hrvatsku proglasiti 'krivom' i uspostaviti simetriju sa Srbijom, kako bi se 'jugoslavensko pitanje' opet moglo tretirati kao cjelina. Scenarij kojim je opozvano 35 najsposobnijih hrvatskih veleposlanika, otpušteno 5000 policajaca, istjerano preko 150 najkvalitetnijih djelatnika obavještajno-sigurnosnog sustava i umirovljenje generale koji su imali najveći ugled u pobjedničkoj vojsci, početak je stvaranja «Zapadnog Balkana». Opširnije (01.11.08.)


Pavo Čošković na novoj internetskoj stranici

Sve novosti o uspjesima ovoga mladoga i  talentiranoga športaša od sada na posebnoj stranici.


Pavo Čošković
(30.10.08.)


I opet croatia.ch odbija objaviti repliku na jedno objavljeno pismo

Stigao nam je e-mail članova HKM Wallis sa zamolbom da objavimo njihov odgovor, reakciju na pismo jednog člana njihove misije objavljeno na portalu croatia.ch http://www.croatia.ch/kako/080926.php a sa kojim se oni ne slažu. Portal croatia.ch je odbio objaviti njihov odgovor, premda je po svim pravilima struke to morao uraditi. Ovo nije prvi puta da objavljujemo reakcije ljudi koji su na spornome portalu bili odbijeni! Isprika za neobjavljivanje protustava je smiješna i jasno govori o tome da na tome portalu do riječi mogu doći samo probrani ljudi po kriteriju poznanstva i prijateljstva, i istomišljenici.   Opširnije (27.10.08.)


Ako nećes milom, hoćes silom...

ili, demokracija nije jedino rješenje
Kada narod nije zreo za demokraciju, onda onaj koji ga vodi mora imati čvrstu ruku, znati što hoće i kako će postići to što hoće. Najbolji primjer za to je mladi gradonačelnik grada Megiona u Rusiji,, Aleksandr Kuzmin.
Opširnije (26.10.08.)


Pljačke, ubojstva i manipulacije!

Zašto Sanader postavlja Mesićeve kadrove? Radi razotkrivanja ili prikrivanja?
U tijeku je organizirana pljačka i rasprodaja INE i Brodogradilišta. Zapljusnuo nas je stravičan val kriminala i nasilja, a kreatori kaosa ciljano skreću pažnju javnosti izmišljajući nepostojeće fašiste. Kako bi sakrili još jednu očitu pljačku, režimski se mediji hrabro obračunavaju s nepostojećim neprijateljem. Istodobno glorificiraju i amnestiraju od svake odgovornosti stvarne vladare Hrvatske - komuniste.
Sustavno nam kao uzor nameću krvnika Tita, a kao pozitivne zločinačku zvijezdu petokraku i jugoslavenski partizanski pokret, dok istodobno kriminaliziraju Tuđmana, Hrvatsku i Domovinski rat. Opširnije (25.10.08.)


Pavo Čosković ponovno osvojio zlatnu medalju

Prošlu subotu, 18. listopada 2008. u Sloveniji u mjestu Sevnica održan je Internacionalni karate turnir na kome su učestvovali karate sportaši iz Švicarske, među njima kao i uvijek karate sportaši iz Wallisa iz karate kluba Kofukan – Brig. Na tom karate turniru su učestvovali karate sportaši iz 7 evropskih zemalja, ... Opširnije (25.10.08.)


Hrvatska kulturna zajednica poziva na tribinu "Hrvatska u Haagu"

"Shvatimo da svojim sudjelovanjem u raspravi o obrani časti naše slobode pridonosimo boljitku i ljepoti života svih koji su željeli samostalnu i slobodnu Hrvatsku." - Dr. jur. Milan Vuković, umirovljeni sudac Ustavnog suda i voditelj tribina.
subota,   11.10.2008. u 19.00 sati,                   Schützenhaus Albisgütli, Uetlibergstrasse 341, Zürich
nedjelja, 12.10.2008., ca. 12.30 sati (misa u 11.30 h), crkva Sv. Vendelina, Bahnhofstr. 44, 4657 Dulliken
Predavači: Hrvoje Hitrec, književnik, predsjednik Hrvatskog kulturnog vijeća, prof. dr. Miroslav Tuđman i Mate Kovačević, novinar. Više na
www.hkz-kkv.ch
(05.10.08.)


Završna priredba dječjeg natječaja

Hrvatska kulturna zajednica u Švicarskoj već godinama provodi među hrvatskom djecom natječaj za najbolji likovni, literarni i glazbeni uradak, a nagrade dodjeljuje na završnoj priredbi.
Tako i ove godine i to na temu "Hrvatski Božić". Program je gotovo sto posto u rukama djece, od onih koji su učestvovali u natječaju pa do mladih voditeljica. Ne samo zanimljiva, nego i jedinstvena priredba u Švicarskoj održava se ove subote u Brigu VS, u crkvi Herz-Jesu-Pfarreizentrum, Alte Simplonstr. 13, s početkom u 15.00 sati i traje do 17.00 sati. Pogledajte pozivnicu na
www.hkz-kkv.ch

(25.09.08.)


Pavo Čošković - pobjeda za pobjedom

13. -14. rujna 2008. u Zuerichu je održan treći Swiss Karate League Event turnir na kojem su očestvovali karataši iz 83 karate kluba iz Švicarske.
Pavo Čošković opet se okitio medaljom, ovaj puta brončanom u kategoriji Kumite U16/63 kg, čime se kvalificirao za službeno prvenstvo Švicarske krajem listopada ove godine u bradu Biel-u.
Bravo Pave, samo tako dalje!
(22.09.08.)


Odlaskom Mesića riješit ćemo se komunističkog mraka

A kad je riječ o sukobima oko Bleiburga i Jasenovca jedan od elemenata Tuđmanove ideje i plana o duhovnoj obnovi bio je i pomirba svih Hrvata. Mesić nije htio pristati na tu pomirbu, on ju je simijao i izrugao i zato smo došli ovdje gdje smo došli. Čujem da je izjavio prije nekoliko dana kako nije još vrijeme da on ide na Bleiburg. To vrijeme nikad ne će ni doći. A ako se njemu, Mesiću, bude činilo da je došlo, trebalo bi mu zabranti da tamo odlazi jer bi on oskvrnavio to svetište. On možda i nije progonio i ubijao ljude na Križnom putu, ali prema njegovu osobnom priznanju, on bi im mrtvima pretraživao džepove da vidi hoće li u njima nešto naći. Takav čovjek ne treba ići tamo. Ali ne samo to. On nije trebao ići ni u Jasenovac jer je i tamo oskrnavio žrtvu. Po njegovu mišljenju, onaj koji pjeva pjesma „Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana" nije dostojan da dolazi u hram gdje su pohranjene te žrtve. A on, Mesić, pjevao je tu pjesmu. Nije, dakle, trebao ni u Jasenovac doći. Opširnije  (21.09.2008.)


Hrvatska katolička misija Lausanne, Wallis poziva

20.09.2008. u Puidoux (između Lausanne i Montreuxa), Grande Salle u 19.00 sati. Pjeva i svira "Artibend" iz St. Gallena, domaća kuhinja, bogata tombola i iznenađenja večeri, te 18.10.2008. u Brig-u, Simplonhale na sličunu zabavnu večer. Dobrodošlicu vam žele misijska suradnica Vlatka i fra Vlado (tel. 079 446 45 21). Želja nam je da ovo bude večer zajedništva i očekujemo sve naše hrvatske zajednice u što većem broju. Zlatko Šešet
(14.09.2008.)


Hrvatska crvena – od stida ili komunista?

Uhićen je i brzopotezno kažnjen zatvorom mladić koji je na Thompsonovu koncertu u Zagrebu nosio kapu sa slovom U i 'šahovnicom', kako podrugljivo mediji zovu hrvatski grb. Kažnjen je zatvorom i novčano zbog politike jer nikakvo nedjelo nije počinio. Hrvatska ozbiljno tone u bezakonje. Dirigirani mediji i korumpirani političari pokrenuli su u ovome kao i u mnogim drugim slučajevima organizirani javni linč protiv mrskih neprijatelja koji nose nepodobna obilježja. Opširnije  (05.09.2008.)


100 brojeva Društvenih obavijesti Hrvatske kulturne zajednice u očima čitatelja

Jubilarni stoti broj Društvenih obavijesti nije ostao nezapažen, pohvalama su se oglasili čitatelji ove vrijedne i zanimljive tiskovine Hrvata u Švicarskoj. Pisma troje ljudi objavljena su u najnovijem 101. broju. Dvoje njih, prof. Zdravko Tomac i Domagoj Ante Petrić javili su se iz Domovine, a gđa. Marija Vučković iz Valisa. Očito se Društvene obavijesti rado čitaju i u Hrvatskoj, jer borba za opstanak i otpor koji je Hrvatska kulturna zajednica pružila antihrvatskim silama nije ostao nezapažen. Tako Ante Domagoj Petrić piše: "Poznato nam je koliko bi ''neki'', dobro poznati nostalgičari crvenih vremena i jugovina, htjeli izbrisati ''Društvene obavijesti'' i Hrvatsku kulturnu zajednicu s popisa živih glasila i ustanova. Ali evo, Božja snaga koja preko vas djeluje te se sljeva u velik fundus hrvatskog iseljeničkog blaga - učinila je i to da sam nedavno mogao pročitati s velikim zanimanjem i radošću stoti broj ''Društvenih obavijesti''. Opširnije 
(04.09.2008.) 


Sv. misa i piknik u prirodi - biseru Alpi

Saas Fee (1200 stanovnika) od toga 10% odpada na našu malu, ali jedinstvenu i složnu Hrvatsku zajednicu. U cijelom svijetu poznata stanica zabranjena za promet automibilistima, koja sama sebe naziva ''biserom Alpa'' te uistinu pruža sve ono što čini da srce turista posjetitelja kuca brže, okuplja našu malu hrvatsku zajednicu na redovno slavljenje mise još u okviru misije Lausanne: pred kraj 1982. godine svakog prvog četvrtka u mjesecu u župnoj crkvi. Danas u okviru misije Lausanne-Wallis svake druge nedjelje u mjesecu i pete nedjelje u mjesecu redovno se sastaju na Svetoj misi nakon koje ostanu i podijele te rijetke slobodne trenutke zajedno u razgovoru i smijehu.  Opširnije
 (03.09.2008.)


Mesić se identificira s partizanskim ubojicama

Na njegove gluposti uvijek treba odgovoriti istinom: borci NOB-a nisu se borili ni za kakvu Hrvatsku, nego za Jugoslaviju, što ne znači da je partizanski pokret potpuno negativan. Štoviše, u Istri, na otocima i priobalju imao je pozitivne karakteristike jer je bio protiv talijanske fašističke okupacije. Opet se Mesić žalio na narod, na mlade koji, eto, ne prihvaćaju njegovu istinu. Sjećanje naroda, međutim, nije moguće promijeniti. Svake godine na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici pojavi se stotinjak manje-više istih osoba, ostarjelijh partizana i predstavnika lokalne i srediđnje vlasti. Stotinjak kilometara zapadno, kod jame Jazovke, pak, i ove se je godine okupilo, po izvješću medija, najmanje pet tisuća građana koji su došli odati počast žrtvama partizanskoga zločina, dakle žrtvama onih koje u nebesa i na silu uzdižu Mesić i njegovi drugovi. (02.09.2008.)  Opširnije 


Prvi susret Hrvatske zajednice Sion-Martigny nakon ljetnih odmora

Što može učiniti radost susreta među ljudima koji se nisu vidjeli skoro dva mjeseca, nema tog stroja na zemlji koji to može zamijeniti. Susreti, ponovna viđenja, par lijepih riječi dobrodošlice su najveće bogatstvo ljudskoga roda. Godina je duga, bilo je svega, i ne slaganja i  nerazumijevanja, ali ljeto ima svoju moću, isti ljudi su se ponovo sreli sa osmijesima na licima, šalama, čak nam je Stipo htio i zapjevati i ponovi susret je preraso u jedno lijepo prijateljsko druženje već i prije nego je Sveta misa počela i fra Vlado došao. Ovaj prvi susret je bio poseban i po još nečem, po fra Vladinom 55. rođendanu. Naša mala misija mu je odlučila priredit iznenađenje sa par riječi i jednim skromnim poklonom po završetku Svete mise. Svi su učestvovali, svatko na svoj način i ugodno ga iznenadili. Svako slavlje je radost zajedništva i nek se plodovi zajedništva ove male Hrvatske zajednice osjećaju i vide kao primjer svima Božjeg bogatstva koje je jače od svega lošeg i svog jala ovog svijeta. 
Za HOUŠ, Zlatko Šešet, Sion 23.08.2008.
(26.08.2008.)


Prestanimo biti sluge, budimo Hrvati!

Nesreću nekom narodu mogu drugi prouzročiti, ali za poniženje snosi vlastitu odgovornost. Henry Thomas Buckle, engleski povjesničar (1821-1862)
Gornji citat je bila jedna od misli vodilja mom članku "Ne smijemo zaboraviti generala Blaškića" u DO br. 89, siječanj 2001. Nisam političar koji računa sa slabim pamćenjem čitatelja, ne volim se ni ponavljati, ali ima tema na koje treba uvijek iznova upozoriti. Sedam godina nakon članka o
Blaškiću i promjena dviju vlada, gornja izreka je aktualnija nego ikada. Stari Hrvati su bili državotvoran narod. U seobi od istoka prema zapadu i jugu, Hrvati su tamo, gdje su zastali, osnivali državu. Hrvati su bili ponosan narod, jer samo takav narod je državotvoran, sluganski narod ne osniva državu negu ju prodaje. Opširnije (14.08.2008.)


I dalje hajka na Marka Perkovića Thompsona

Kain je rekao kako se isplati boriti za istinu, pravdu i civilizacijske vrijednosti, jer je eto Thompson ipak odustao od nastupa u Žminju. Za Kaina je povijesni hrvatski pozdrav "Za dom spremni" primitivna provokacija, te je pozvao predstavnike manjina da se o tom slučaju izjasne.
Kuda to vodi? Zar će manjine odlučivati što većina smije slušati i kako će pozdravljati?
Opširnije
(11.08.2008.)


Restoran TIFANI, Monthey u hrvatskom vlasništvu

Restoran TIFANI u četvrtak 07.08.08 otvorio je svoja vrata. Nakon kratke ljetne stanke u puno ljepšem izdanju novi vlasnik Damir Besan nakon 19 godina rada i učenja po elitnim švicarskim restoranima a i dvije godine u engleskim, zajedno uz pomoć svoje obitelji donijo je odluku da otvori svoj restoran. Vlasnik i osoblje restorana pripremili su sve da bi se osjećali što ljepše i ugodnije u ovom lijepom zdanju u samom centru grada sa lijepom velikom terasom i velikim parkingom. Opširnije
(07.08.2008.)


Svim posjetiteljima naših stranica želimo sretan
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Gledajte sutra na internetskoj stranici hrvatskih branitelja http://www.braniteljski-portal.hr cjelodnevni prijenos  događanja iz kraljevskog grada Knina. Po prvi puta ove godine slavi se i Dan hrvatskih branitelja uz mimohod velikih pobjednika Domovinskog rata.
(04.08.2008.)


EU prvenstvo košarke u kolicima

U Švicarskom mjestu Nottwil, poznatom po Švicarskom centru za paraplegičare, održano je od 27. srpnja do 3. kolovoza 2008. Europsko prvenstvo košarke u invalidskim kolicima (B divizija). Nastupile su nacionalne reprezentacije Austrije, Belgije, BiH, Češke, Hrvatske, Litve, Portugala, Rusije, Slovenije i Švicarske. Opširnije  (04.08.2008.)


Tako to rade na katoličkim Filipinima! A Hrvati???

Na Filipinima je slična situacija kao kod nas s državnim "zakonima" ili s njihovim prijedlozima koji podržavaju grijehe kontracepcije, sterilizacije, umjetnih oplodnji, ubijanja, nemoralnog tzv. "seksualnog odgoja" u školama, i homoseksualne "brakove". To netko ovih dana ili tjedana pokušava dati na glasanje u njihovom parlamentu. Međutim, tamo su protiv ovoga zla, biskupi i laici pokrenuli javne molitve na ulicama. Ovdje možete vidjeti kopiju današnjeg novinskog članka koji izvješćuje da se druga javna molitva na ulicama održava u pola pet u gradu Cebu. Opširnije  (02.08.2008.)


Vruće kulturno ljeto u Martigny - Europeade Martigny Valais Suiss 2008

45 Edicija evropskog folklora oduševila je Marigny i širu regiju i uljepšala zadnje dane sedmog mjeseca. Sama brojka od 5.400 učesnika na ovogodišnjoj europeadi govori dovoljno sama za sebe.Veliki uspjeh organizatora i domaćina tim je veći što je grad sa 16.000 stanovnika uspio ugostiti i pobrinuti se o 5.400 učesnika. Ove godine uz velike učestvovalo je i 600 djece formirajući 20etak grupa. Kamo god ste se okrenuli, imali ste osjećaj veselja, življenja, smijeha, novih prijateljstva, druženja, jednom riječju imali smo Europu u malom bez obzira na jezične barijere svi su se na neki način sporazumjevali i činili nešto jedinstveno i lijepo, od ranih šarolikih boja narodnih nošnji do govora. (02.08.2008.) Opširnije


Solidarni s Markom Perkovićem Thompsonom

Kao predsjednika Hrvatskog kulturnog društva Napredak Mostara s naših 925. članova i kao osobni poznanik Marka Perkovića Thompsona pridružujem se onima koji s Thompsonom pjevaju pjesme o Bogu, vjeri, obitelji, domu, domovini i hrvatstvu, a protivim se policajcima ljudskih duša koji se protive odluci hrvatskih braniteljima i tvoraca Republike Hrvatske. Thompson se s navedenim sadržajem svojih pjesama na jedinstven način pridružuje onima koji provode duhovnu obnovu duha hrvatskog naroda. Uz pozdrav prof. dr. fra Andrija Nikić,
Mostar, 18.07.2008.
Supotpisujemo izjavu fra Nikića, uredništvo HOUŠ
(29.07.2008.)


Europsko prvenstvo košarke u kolicima

Od 27.07.-03.08.2008. u Švicarskom mjestu Nottwil (Schweizer Paraplegiker-Zentrum) održava se prvenstvo košarke u kolicima. Igrati će i Hrvatska reprezentacija. Svečano otvorenje biti će u nedjelju u 19.00 sati. Hrvatska reprezentacija igra u ponedjeljak, 28.07.08. u 11.15 h protiv reprezentacije BiH, a u 20.15 h protiv reprezentacije Belgije. Srijedu, 30.07.08. u 18.00 h protiv reprezentacije Portugala. Četvrtak, 31.07.08. u 15.45 h protiv reprezentacije Rusije. Hrvati i Hrvatice, dođimo u što većem broju i podržimo naše dečke! Sve druge informacije pogledajte na Rollstuhlsport   (23.07.2008.)


Koliko ustvari zarađuje nogometni sudac

O premiji kakvu dobivaju nogometaši, nogometni sudci mogu samo sanjati. Ali, ni oni se baš ne mogu požaliti. Po utakmici zarađuju 10'000 Euro, dakle, nešto više od 16'000 Fr. Asistenti dobivaju 8'200 Fr. U usploredbi sa Europskim prvenstvom u Portugalu 2004. godine, ove su dobili 60% više. Uz to, besplatno imaju doktora, psihijatra, fizioterapeuta, masera, te čovjeka iz sigurnosne službe. Izvor: Sportmobile 24.
.
(23.07.2008.)07.2008.)


Nema više služanja dvojci gospodara

Glasilo Narod koje se zauzima za demografsku obnovu i duhovni preporod, te domoljubni i državotvorni odgoj Hrvata objavilo je razgovor s Lejdi Oreb, koja je jako angažira na gotovo istim temama. (20.07.2008.)  Opširnije


Andrija Štampar (1888 -1958) - izložba u Hrvatskom državnom arhivu

U atriju Hrvatskog državnog arhiva u utorak, 8. srpnja 2008. godine u 12 sati  otvorena je izložba Andrija Štampar (1888–1958). Izložba je priređena u povodu obilježavanja 120. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti Andrije Štampara, liječnika, stručnjaka za socijalnu medicinu i higijenu te organizatora javnoga zdravstva kao i 60. obljetnice utemeljenja Svjetske zdravstvene organizacije. Na otvorenju o iznimnom doprinosu na polju javnoga zdravstva vrijednog pregaoca Andrije Štampara govorili su Blanda Matica, ravnateljica Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture te autorica izložbe Melina Lučić, viša arhivistica, načelnica Odsjeka za novije arhivsko gradivo obitelji i pojedinaca u Hrvatskom državnom arhivu.  
I
(20.07.2008.)  Opširnije


Dan športa HDŠ u Vispu

Pozivamo sve zainteresirane u subotu 06.09.2008.na Sportplatz Sand, Sandstrasse, Kleegärtenweg od 11.00 do 20.00 sati. Organizira se sportsko druženje svih učenika HDŠ i njihovih roditelja u Wallisu. Sportski program će organizirati učitelj HDŠ gospodin Tomislav Herceg i učiteljica HDŠ gospođa Elisabeta Anić, a organizatorski posao i brigu za pripremu hrane i pića i nabavku medalja za nagrade preuzet će gospodin Mato Lacić sa grupom osoba iz Vispa. Mi svi ostali iz svih 10 mjesta gdje se održava nastava HDŠ u Wallisu možemo doći  u sportskoj odjeći, djeca i odrasli i uživati u sportu i druženju i naravno u specijalitetima koje će nam pripremiti ekipa iz Vispa. Ako nas još posluži vrijeme kao i uvijek imat će mo ponovno nezaboravno druženje kroz sport. Marija Ćulap Imhof  (14.07.2008.)  


Koliko su zaradili pomoćnici u "Fanzone" na Euro08?

UEFA - Europski nogometni savez, zaradio je na Euro08 lijepu sumicu od oko milijardu franaka - oslobođenih poreza. Svojim pomoćnicima, takozvanim volonterima, kojih je bilo 5000, platio je 0,00 franaka. Obećao im je "jedinstvene doživljaje" i "vrijedna iskustva" koja će im biti korisna u privatnom i poslovnom životu! Za usporedbu, MIGROS, koji kao zadruga ne radi na bazi profita, svoje volontere plaća 23 franka na sat. Da je 5000 volontera radilo samo jedan sat, bio bi to iznos od 115'000 fr. Uzmimo da su volonteri radili samo 4 sata po utakmici, nakon 31 utakmice, "kasica" UEFA-e  je bila bogatija za 14 milijuna franaka.Treba li komentar?!
Izvor: NZZ i Angestellten-Verband
(12.07.2008.)  


Ponovni sportski uspjeh Pave Ćošković

U subotu 21. lipnja 2008 u Salzburgu u Austriji bilo je organizirano takmičenje mladih u karateu „Austrian Open„ za juniore u karateu. Učestvovalo je 802 sportaša iz 15 zemalja, među njima i karataši kluba „Kofukan – Brig“ iz Wallisa. Konkurencija je bila velika, ali sportaši su ponovno osvojili dobre rezultate. Među učesnicima iz Oberwallisa dvoje je Hrvata: Pavo Ćošković i Marina Božić.
Pavo Ćošković se borio u pet borbi u kategoriji U 16 –
63 kg i osvojio treće mjesto.
Marina Božić se borila u kategoriji U 14 – 54 kg i osvojila također treće mjesto.
Ponovno se pokazalo da naša dva hrvatska sportaša iz Wallisa sa svakog takmičenja donose samo medalje za svoj klub, time pokazuju svoju sportsku kvalitetu u karateu.
Piše Marija Ćulap Imhof, Brig, Wallis
Pisali smo o Pavi (02.07.2008.)  


Koliko ustvari zarađuje univerzitetski profesor?

Ove godine univerzitet u Zuerichu slavi svoj 175. rođendan. Za istraživanje i nauku odgovorni su profesori i profesorice. U jednom semestru moraju dati 6 do 10 satova tjedno, recimo održati predavanja. Osim toga, zaduženi su održavati ispitivanja iz vlastitog predmeta i pregledati diplomske i dizertacijske radnje. Za njih nema probnog roka, a otkazni rok iznosi godinu dana. Prema personalnim propisima njihov se godišnji prihod  kreće od 151.240 do 237.431 Franaka. (29.06.2008.)  


Djecu oduševilo novo igralište

Pristiglo pitanje iz naše ravne i zlatne Slavonije: "Kako to da niste donijeli vijest o tome da se zaslugom udruge čije smo ime vidjeli na vašim stranicama, Hrvatske kulturne zajednice iz Zuericha, izgradilo igralište za našu djecu?"
Cijelo je pismo puno lijepih riječi o ljudima koji su bili prisutni, a zaslužnih za pokretanje akcije "Igrališta bez mina" u Švicarskoj, o tome kako su ti isti ljudi, odnosno ta ista udruga već napravila puno dobra u "našem kraju", itd. Neka nam oprosti čitatelj, ali mi smo za taj veliki događaj saznali tek kada je HKZ na svojim stranicama objavila tu vijest.
Zato, ako saznate nešto vrijedno objave, pišite nam odmah. I hvala unaprijed! Opširnije (28.06.2008.)  


Dan kultura Visp, Wallis, 21. lipnja 2008.

U subotu 21. lipnja oko 10.00 sati prije podne, osobe različitih nacionaliteta kretale su se trgom La Poste u pripremi završnih poslova oko dekoracije štandova i postavljanja odgovarajućih elemenata za početak pripreme gurmanskih specijaliteta.
Naravno i mi Hrvati smo bili prisutni i to sa dva štanda, jedan štand sa našim hrvatskim kolačima i jedan štand sa našim hrvatskim gurmanskim specijalitetima. Dekoraciju smo postavili sa našom hrvatskom zastavom, sa posterima i suvenirima koje nam je poslala Hrvatska turistička zajednica iz Züricha (Kroatische Zentrale für Tourismus).
Opširnije (27.06.2008.)  


„NZZ subotom“ - pokušaj nagodbe s dr. Turinom

Pod naslovom „Vratolomija star kirurga“ te su novine u lipnju 2005. pisale da je, u međuvremenu umirovljeni, direktor Kliničke univerzitetske bolnice u Zuerichu svjesno ugradio organ krive krvne grupe, što je uzrokovalo smrt pacjentice. „Pokušalo se u uvjerenju da će uspjeti, htjelo se napraviti medicinsko junačko djelo“, pisale su novine pozivajući se na anonimnost „dobro informiranog izvora“. Opširnije (22.06.2008.)  


Utakmica Hrvatska - Poljska gledana u Vispu / Wallis

U ponedjeljak 16. lipnja 2008. godine od 20.45 sati se prenosio snimak utakmice naše nogometne reprezentacije Hrvatske i nogometne reprezentacije Poljske u Vispu, na otvorenom prostoru ispred kongresne dvorane La Poste. Ovoga puta nije se okupilo puno navijača, pošto je kiša padala, ali strastveni navijači su došli i u nadkrivenom prostoru mogli pratiti prenos utakmice. Iako nas je bilo puno manje nego predhodne dvije utakmice, većina navijača te večeri su bili Hrvati, iako je te večeri bio prenos utakmice Njemačke i Austrije. Opširnije (20.06.2008.)  


Euro 2008 / 12. lipnja  2008. utakmica Hrvatska – Njemačka

U četvrtak 12. lipnja 2008 godine od 18.00 sati se prenosio snimak utakmice naše nogometne reprezentacije Hrvatske i nogometne reprezentacije Njemačke u Vispu, na istom mjestu kao i prenos predhodne utakmice sa Austrijom, na otvorenom prostoru ispred kongresne dvorane La Poste.
I ovog puta okupilo se puno Hrvata, nešto malo manje nego za vrijeme prenosa utakmice sa Austrijom, pošto je bio radni dan i puno je Hrvata u to vrijeme radilo. Napetost je bila velika, pošto nam je poznato da se naša nogometna reprezentacija suočava sa dosta dobrom i jakom nogometnom reprezentacijom Njemačke.
Opširnije (17.06.2008.)  


Suprotstavimo se ovom neviđenom valu antihrvatstva!

Gospodine Marko Perkoviću Thompsone, moja bol je duboka, prije svega zbog ubijenih i stradalih u obrani Hrvatske, optuženih, osuđenih i zatvorenih hrvatskih generala. Ne zato što sam protiv istine i odgovornosti za zločine, već upravo za to što sam za nju. Zbog kleveta protiv predsjednika dr. Franje Tuđmana i zbog cjelokupne agresije laži, zbog poticanja predrasuda antihrvatstva kojim se ugrožava hrvatsko dostojanstvo, budućnost i sloboda. Zahvalan sam vam što ste osjetili ovo za Hrvatsku biblijsko vrijeme. Gospodine Perkoviću, vas ne žalim nego vam ovim tekstom iskazujem poštovanje.
Opširnije (16.06.2008.)  


Festival „Dani 5 Kontinenata“ otvorio je svoja vrata za 15. održavanje

Na centralnom trgu Place du Manoir, gdje se događaju svi važniji i veći događaji Martigniya. Na jednom mjestu, u isto vrijeme, ova dva dana mogli ste pratiti umjetnike, artiste sa svih kontinenata. Od flutista iz Indije Shashank, bijelih kostima iz Makedonije, Argetinskog tanga, trbušnog plesa iz arapskih zemalja i naravno naših prelijepih slavonskih nošnji koje su oduševile domaćine i goste svojom ljepotom i izgledom. Iako iz zdravstvenih razloga naša folklorna skupina iz Clarensa sa smanjenim brojem svojih članova odusevila je sve prisutne. Istovremeno, dok su oni nastupali, male djevočice obučene u nošnju obilazile su prisutnu publiku dijeleći im male Hrvatske suvenire, bonbone i kataloge o našoj zemlji. U vrlo kratkom vremenu naše košare su ostale prazne, naša zemlja je po prvi put predstavljena na ovom festivalu druženja nacija i razmjene kulturne bašti-ne. Da su dobro prihvatili naše prisustvo na ovogodišnjem izdanju dokaz je što su odmah nakon nastupa naši fol-kloraši pozvani da nastupe i iduće godine. Na kraju, što više reći nego vidimo se iduće godine ponovo na istom mjestu u još ljepšem i boljem izdanju.
Za HOUŠ, Zlatko Šešet (15.06.2008.)  


Euro 2008 / 08. lipnja 2008 utakmica Hrvatska- Austrija

U nedjelju, 08. lipnja 2008. od 18.00 sati, na otvorenom prostoru ispred kongresne dvorane La Poste u Vispu, okupio se veliki broj ljubitelja nogometa, gledati na velikom ekranu prijenos utakmice nogometnih reprezentacija Hrvatske i Austrije. Među gledateljima bilo je sigurno više od 300 Hrvata, od ukupnog broja od 1312 Hrvata, koji žive i rade u Wallisu. Bilo je mnogo odraslih i, naravno, puno naše omladine i djece. Bilo nas je lijepo vidjeti, obučene sve u crveno - bijelo - plavoj boji, u boji dresova naše nogometne reprezentacije i naše hrvatske zastave.
Opširnije (14.06.2008.)  


Eh što im se povampire lica kad se vije naša šahovnica, sveta zastava

Stihovi su to Thompsonove pjesme „Neka ni'ko ne dira u moj mali dio svemira“. U petak, 30. svibnja na Trgu Bana Josipa Jelačića u Zagrebu viorile su se naše zastave da ih je bilo milina vidjeti. Stoga me ne iznenađuje da neprijatelji Thompsona, odnosno slobodne i samostalne Hrvatske, nisu mogli sakriti svoja povampirena lica. Njihova piskaranja o „60 tisuća posjetitelja, antigrađan-skoj dekadenciji, kakofoniji provincijalnih zvukova, Thompsonovom ustaškom happeningu“ i slično, izraz su njihovog straha od naroda koji nikako ne želi postati sluganski kao što su oni sami. Naroda koji se ne želi odreći svojih branitelja, generala i prvog Predsjednika. Opširnije (13.06.2008.)  


Fussballfest in Visp od 07. 06. 2008 do 29. 06. 2008

Povodom nogometnog prvenstva “EURO.08”, općina Visp, Radio Rottu Oberwallis, Forum für Migration Oberwallis uz pomoć mnogih sponzora iz Oberwallisa organiziraju prenos utakmica na otvorenom prostoru La-Poste-Platz uz sav ugođaj i mogućnost uživanja u gurmanskim specijalitetima zemalja čije reprezentacije igraju nogomet određene večeri od 07. lipnja do 29. lipnja 2008 godine. Opširnije (11.06.2008.)  


Veleposlaniče Meirom, ne vrijeđajte Hrvatske mučenike!

Prilikom održavanja 60. godišnjice državne neovisnosti Izraela, njezin veleposlanik Shmuel Meirom u Zagrebu putem „Javno Croatia“ nama Hrvatima dijeli lekcije iz nedavne hrvatske povijesti. Prema onoj čula-kazala, kao što je na pr. ovjekovjećenje najcrnjih laži u Yad Yashemu, da su ustaše u Jasenovcu poubijali SEDAMSTO DVADESET TISUĆA Srba i Židova, on nas uči o ustaštvu, o t. zv. Holokaustu u Jasenovcu, o Bl. Alojziju Stepincu, o pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu, itd. Opširnije (28.05.2008.)  


Visp - sveta pricest

Nedjelja 25.05.08 u HKM Valais-Vaud slavljena je Sveta pricest. Cijela misija okupljena u jednoj crkvi, na jednom mjestu, u najvecoj misijskoj zajednici a ona se nalazi u Vispu. Nakon dugih priprema i uvjezbavanja, proba, svanulo je i to za njih dugo ocekivano nedjeljno jutro.
Sve je bilo spremno i na svom mjestu,
i crkva je blistala fino dotjerana za taj susret Prvopricesnika sa bogom.
Oko 11 sati crkva je bila puna vjernika,
roditelja i prijatelja. Na ulazu su nestrpljivo cekala djeca Prvopricesnici poredani za procesiju. Lijepo je bilo vidjet njihovo poklicanje pred oltarom i kako lagano jedan po jedan zauzimase svoja mjesta u za njih poredanim stolicama. Opširnije (26.05.2008.)  


Glavna gradska proslava - 40 godina inntegracije stranaca u gradu Monthey/VS

Na poziv domaćina grada MONTHEYA u kantonu Valais 16.05.08. sa poćetkom u 17,30 sati poćeo je program zbližavanja domaćina i drugih naroda i narodnosti, od Portugalaca, Španjolaca, Talijana, Afrikanaca i da ih ne nabrajamo sve, naravno i naše zemlje Hrvatske, pojedinaca i njihovih diplomatskih predstavnika kao i domaće političko vodstvo kantona i na podrućju cijele zemlje, svi na jednom mjestu, svi zajedno, i veliki i mali, kao jedan. U zraku se osjećala neka smirenost i toplina, bez napetosti i mrzovolje. Blagi smiješci na licima, stisci ruku dobrodošlice, zbilja jedna obiteljska idila, samo razlika je ta što je ovo obitelj svijeta, pa ... Opširnije (21.05.2008.)  


Koliko ustvari zarađuje jedna majka?

Nedavno je bio majčin dan. Jeste li se koji puta zapitali koliko ustvari za svoj neumorni rad dobivaju  mame? One koje nisu u radnom odnosu ne dobivaju ništa, za razliku od onih drugih. U Švicarskoj od 1. srpnja 2005. godine trudnice u radnom odnosu dobivaju u okviru "osiguranja za buduće majke" 80 % svoje mjesečne plaće odnosno maksimalno 172 Franka dnevno, t.j. 5160 Franaka mjesečno i to od dana poroda do najviše 14 tjedana nakon poroda ili 98 dana. Majka mora biti zaposlenik ili samostalni poduzetnik, ili mora raditi u poduzeću svoga supruga i za to dobivati regularnu plaću. (20.05.2008.)  


Monthey - Predstavimo Hrvatsku u najboljem svjetlu

Dragi prijatelji!
Ove godine, u petak 16. svibnja i subotu 17. svibnja, Hrvatska zajednica Monthey V.S u suradnji sa komunom Monthey i komisiom za inegraciju stranaca na čelu sa gosp. Aude Joris organizira dan druženja i međusobnog upoznavanja svih stranih nacija na tom području među kojima će se predstaviti i naša zemlja Hrvatska.
Opširnije (11.05.2008.)  


Dragulji iz Briga osvojili publiku

Pošto smo sa zakašnjenjem saznali za smotru folklora u Schlierenu, tek u ožujku smo uspjeli prijaviti našu folklornu grupu iz Wallisa. Imali smo užurbanu pripremu u svemu: organizaciji prijevoza, pravljenjem popisa osoba za putovanje u Schlieren, probe sa djecom koja su se prijavila i ostale potrebne detalje za nastup. Pored  sveg štresa i nervoze u vezi organizacije za putovanje i sam nastup, putovanje autobusom od Briga do Schlierena je proteklo u jednj opuštenoj atmosferi i nezaboravnom druženju. Opširnije (10.05.2008.)  


Koliko ustvari zarađuju nogometaši?

Stvarno uspješni nogometaši ne moraju se baš brinuti kako će sastaviti kraj s krajem. Na prvom mjestu u Europi stoji Kaka iz NK Milano sa okruglih 14 miliuna švicarskih franaka godišnje. Slijedi ga Ronaldino iz NK Barcelona sa nešto više od 13 mil. Frank Lampard iz NK Chelsea sa nešto manje od 13 mil. na 3. je mjestu, a isto toliko zarađuje i John Terry iz istoga kluba. David Beckham, koji je iz Real Madrid prešao u Los Angeles, u slijedećih 5 godina dobiti će 250 mil. dolara.
(Quelle: Sportbild) (06.05.2008.)  


Još o Thompsonovom koncertu u Dietikonu

Prića o zabrani koncerta Marka Perkovića Thompsona u Švicarskoj dobila je nastavak, odnosno dva nastavka i to u regionalnom tjedniku „Nachrichten fürs Limmattal“ - NfL („Vijesti za dolinu Limmata“; područje od Zuericha iz čijeg jezera istječe rijeka Limmat i prolazi kroz kanton Aargau).  NfL je pisao u broju 15. od 10. travnja 2008. g. o problemima oko planiranog koncerta Marka Perkovića „Thompsona“ u gradskoj dvorani Dietikona, o članku u pendler-novinama „20 Minuten“ koje Thompsonu podmeću neofašizam i o nejasnoj ulozi Švicarske komisije protiv rasizma (EKR) koja je zatražila zabranu koncerta, što cijeli slučaj čini još skurilnijim (smiješnim). Marko Perković Thompson nastupa u Švicarskoj najmanje jednom godišnje i kao magnet privlači velike mase ljudi. Pitanje je dakle, zašto se EKR tek sada pojavljuje i prije svega tko ih je pozvao?
(29.04.2008.)   Opširnije


Jesu li "Narodni heroji" bili gadovi

Svoj domaći uradak za Jasenovac, sastavljen vjerojatno po njegovim savjetnicima Budi Lončaru ili Tomici Jakiću, Mesić je sasvim dobro pročitao, naglasivši: "Ima još gadova u ovoj zemlji koji hoće minorizirati žrtve Jasenovca, rehabilitirati ustaške koljače, diskreditirati našu pravednu borbu za slobodu", itd., a Ivan Fumić je produbio njegovu antifašističku misao navodeći i ostale gadove -katoličke svećenike: "Mnogi od njih su", kaže Fumić. "okrvavili svoje ruke nad nedužnim 'antifašistima'".
(23.04.2008.)   Opširnije


BILO JE TO UNAZAD STO GODINA - Iz povijesti Hrvata u Americi

Godina 1903. je bila jedna od prekretnica u djelovanju Hrvata u Americi. Naime, kad je zloglasni Khuen odgovorio silom na pravedne i mirne prosvjede u Hrvatskoj nemiri su se pretvorili u narodni pokret, a režim je međ ostalim uveo i prijeki sud. Prolivala se hrvatska krv, ali ipak je to donijelo kraj Khuenove strahovlade i oživjela je nada da dolaze bolja vremena.
Uskoro je osnovana i Hrvatska pučka seljačka stranka braće Radića. U listopadu 1905. potpisana je Riječka rezolucija, kojom se većina hrvatskih stranaka opredjeljuje za Peštu u borbi sa Bečom, a Mađari su obećali suradnju, uključujući i potporu ujedinjenju hrvatskih zemalja. Uskoro slijedi i Hrvatsko-srpska koalicija, koja je izborila pobjedu na izborima 1906. Rijetki su tad uviđali koliko će zla izroditi ta hrvatsko-srpska ideja.

(22.04.2008.)   Opširnije


Dragulj (Edelstein) - Folklorna skupina Brig- Glis- Wallis

Početkom proljeća 2007. osnovana je folklorna skupina pod vodstvom gospodina Ante Geljić. U samom početku ih je bilo desetek članova, a danas broje više od 20 članova. Probe imaju jedan put tjedno i za ovaj kratak period svog postojanja su naučili mnogo folklornih plesova, želja im je da nauče još mnogo toga.  (15.04.2008.)   Opširnije


Proglašenje hrvatske države u Bjelovaru 08.04.1941.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe donosi Rezoluciju br. 1481 o nužnosti osude zločina totalitarnih komunističkih režima. U Poljskoj se provodi lustracija suradnika komunističkog režima, od diplomacije do svećenstva. U Hrvatskoj ništa novo, sve ostaje po starom: državna se vlast zaklinje u europske standarde i ne mari o rezolucijama Vijeća Europe. Rezolucija 1481 uredno se stavlja ad acta, a političari i mediji su suglasni: lustracija je u Hrvatskoj "zakašnjela i nepotrebna". (10.04.2008.)   Opširnije


Treba zabraniti nastup Marka Perkovića u Dietikonu!

"Nacionalistički hrvatski pjevač Marko Perković hoće nastupiti u Dietikonu" piše "Švicarska komisija protiv rasizma" i savjetuje općini da mu zabrani nastup. Zahtjev je obrazložen već standardnim stereotipom o Hrvatima Ustašama, Jasenovcem kao logorom smrti za Židove, Muslimane i Srbe. Do riječi je došao i nezaobilazni Efraim Zuroff. Ništa novo, pa znamo da Židovi i Srbi koriste svaku priliku da nas prikažu kao naciste, krvožedne i zaostale ognjištare. Ima međutim nešto što ovaj slučaj oko Thompsonovog nastupa u Švicarskoj razlikuje od drugih sličnih po svijetu. (10.04.2008.)   Opširnije


General Korade – zračna i opća opasnost

Ako što čovjek želi u svom životu, želi ostaviti nešto iza sebe. Svakako se misli na dobro: dobru djecu, steći imovinu, i poslovica kaže da čovjek u svom životu mora roditi sina, napraviti kući i zasaditi drvo. Postavila je narodna poslovica da se ostvari ono što će ostaviti budućnost i život i čovjeku i prirodi. Što se dogodi da čovjek ne ispuni te znake budućnosti? Što se dogodi da učini sve suprotno? Što ostavlja general Korade iza sebe? Stvarao je i sina i kuću i domovinu sigurno je posadio i drvo? Sve što je stvorio nema budućnost kao ni ljudi kojima je uskratio život? (08.04.2008.)   Opširnije


NATO, da ili ne, pitanje je sada

Hrvatska je dobila poziv za ulazak u NATO. Političari nas, uz veliku potporu medija, žele uvjeriti kako je to veliki uspijeh i nešto jako dobro za Hrvatsku. A i Bush je rekao: „Ako ikakva opasnost zaprijeti vašem narodu, NATO i Amerika će stajati uz vas i nitko vam nikada neće moći oduzeti slobodu.“ Ne podsjeća li to na onu „Narode srpski niko ne sme da vas bije", s neizrečenim dodatkom „osim mene“. (07.04.2008.)   Opširnije


Traže se sezonski radnici - "Marko Polo sladolet" - Korčula

Tražimo hitno sezonske radnike za posao u slastičarnici
Potražujemo radnike za zanimanja slastičar, konobar/ca, poslužitelji za sladoled, za rad u ljetnoj sezoni od 1. svibnja do 1. listopada. Ženske osobe i osobe sa završenom stručnom spremom KV-Konobar i KV-slastičar imaju prednost.
Opširnije
(06.04.2008.) 


Našoj planeti prijeti ekološki bankrot

Jedan švicarski časopis objavio je razgovor sa suosnivačem i direktorom Global Footprint Network (GFN - organizacijom koja se brine za opće dobro), gospodinom Mathis Wackernagelom. Wackernagel je rođen u Baselu 1962. godine, diplomirao na ETH (tehnički fakultet) kao mašinski inženjer u Zürichu, doktorirao na univerzitetu British Columbia u Vancouveru, a danas živi sa obitelji u Kaliforniji. Opširnije
(06.04.2008.) 


Gdje nam je mjera i dostojanstvo?

Šport nije tematski blizak interesima naše udruge. Naše članove zanimaju više životna i domoljubna pitanja. No, kako se i športskim rezultatima pronosi slava naše domovine, onda se i mi na stranicama našega lista pridružujemo čestitkama onima koji su to izborili i radosti koja prožima čitavu naciju. Opširnije
(31.03.2008.) 


Koliko ustvari zarađuje Papa?

Vrhovnik rimsko-katoličke crkve, Papa Benedikt XVI radi kao i njegovih 264 predhodnika u pravom smislu riječi "za Božju plaću", dakle on ne dobiva niti 1 Euro za svoj rad. Papa nije poziv, već počasna služba. Papa smije imati privatnu imovinu, no samo onoliko koliko je imao prije preuzimanja dužnosti. Životne potrebe podmiruje iz prihoda Vatikana. Najvažnija primanja dolaze iz muzeja, prodajom poštanskih maraka i novčića. Samo prodaja suvenira donosi godišnje 5 milijardi švicarskih franaka.
Izvor: Radio DRS, "Stern".
(24.03.2008.)


Sretan Uskrs

svim ognjištarima u Švicarskoj i širom svijeta uz uskrsnu poruku fra Zlatka Špehara, gvardijana Vukovarskog

 
 
(20.03.2008.)
Opširnije


"Časna obitelj" Vesne Pusić

Eugen Pusić, otac Vesne Pusić, bio je visoki jugoslavenski državni dužnosnik u godinama poslije II. svjetskog rata, sudionik komu-nističke, titoističko-staIjinističke pravničke prakse u Zagrebu i Hrvatskoj koja je iza sebe ostavila bilancu od nekoliko desetaka tisuća mrtvih i zatvorenih Hrvata.
Grga Budislav Anđelinović, brat djeda Vesne Pusić, naredio je gušenje pobune hrvatskih vojnika 5. prosinca 1918. u Zagrebu. Ubijeno je devet vojnika i četiri civila te ranjeno deset vojnika i sedam civila. Svoj je postupak ovako objasnio: "Gospodo, ja sam po svojoj dužnosti smatrao da je to moja dužnost i ja se tim krvavim rukama, koje mi predbacuju gospoda od Hrvata, ponosim!»
(02.03.2008.)   Opširnije
 


Poziv na izložbu Peje Kljaića

Vernissage je 9. ožujka 2008., 17.00 - 21.00 h
Galerie an der Reuss
Josef Zwissig
Kirchgasse 11
5620 Bremgarten

Pejo Kljaić rođen je 1954. u Vrbovcu, općina Odžak. Po zanimanju bravar. Slikarstvom se intenzivno bavi 10 godina, u pečetku kao terapijom poslje teške nezgode na poslu, da bi mu slikarstvo u međuvremenu postala glavna životna preokupacija. www.pejok.ch  Živi na relaciji Zürich-Zagreb-Vrbovac
.(29.02.2008.)  Opširnije
 


Veliki uspjesi petnaestogodišnjeg Hrvata iz Wallisa

Na pisanje biografije o ovom mladiću potaknuli su me učestali članci u lokalnim novinama u Oberwallisu „Walliser Bote“ o njegovim uspjesima. To nisu samo obični uspjesi, nego osvojena prva mjesta, zlatne medalje u njegovoj kategoriji u karateu za Švicarsku. Znajući da je po nacionalnosti Hrvat, sa velikim sam zanimanjem pratila njegovu sportsku karijeru i divila se svakom njegovom uspjehu. Pošto i sama imam djecu koja su također sportski aktivna, znam koliko je tu uloženo slobodnog vremena, odricanja, volje i ustrajnosti da bi se postigli rezultati koje je Pavo postigao. Zamolila sam Pavu za jedan razgovor, na što je on pristao. Iz razgovra sam saznala pojedinosti iz Pavinog privatnog života i njegove sportske karijere. (29.02.08.)  Opširnije


Krug za trg će ostvarit svoj cilj

Maja Runje živi i radi u Zagrebu. Majka je dvoje odrasle djece. Kao profesorica engleskog i francuskog jezika predaje na srednjoj školi. Već tijekom studija, i kasnije, živjela je u Europi i u praksi upoznala istinsku demokraciju. Bila je pokretačica i višegodišnja predsjednica Hrvatske kulturne zajednice Wiesbaden, krajem osamdesetih dopredsjednica Hrvatskih društava Njemačke, a zatim tajnica Hrvatskog svjetskog kongresa za Njemačku. Poznata je po organiziranju humanih inicijativa. Razgovarali smo s njom poslije uspješno izvedene akcije Krug za trg. (27.02.2008.)  Opširnije


Dječiji karneval u Glisu  (Wallis) 2008. godine

U općini Brig-Glis u Wallisu je postala tradicija da svaku godinu za vrijeme karnevala  jedan dan izdvoje za dan dječijeg karnevala, koji se organizira uz pomoć škola i općine. Tu učestvuju sva školska djeca od prve godine vrtića do šestog razreda, a naravno među njima su i naša hrvatska djeca i djeca drugih nacija. Pripreme su duge, sigurno mjesec dana, ako ne i duže, i to svaki razred za sebe posebno se organizira i priprema. Opširnije
 
(27.02.2008.)


Hrvatska pukovnija 369. na istočnom bojištu 1941. – 1943.: Ratni dnevnik

U Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u četvrtak, 7. veljače 2008. godine u 12,00 sati održano je predstavljanje knjige Hrvatska pukovnija 369. na istočnom bojištu 1941. – 1943.: Ratni dnevnik autora Milana Pojića, načelnika Odsjeka za vojno gradivo u HDA. Knjigu su predstavili dr.sc. Stjepan Ćosić, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva, dr. sc. Nikica Barić i dr. sc. Vladimir Geiger iz Hrvatskog instituta za povijest, ujedno i recenzenti knjige, te sam autor. Objavljivanje knjige pobudilo je veliku pozornost javnosti što potvrđuje nazočnost javnih i kulturnih djelatnika te brojnih posjetitelja na predstavljanju.  (20.02.2008.) Opširnije


Tragedija u Tesinu

U vrijeme karnevala, 4. veljače 2008., tri su hrvatska mladića (jedan iz Hrvatske, dva iz BiH) pretukla jednom mladog Švicarca (Damiano), koji je od posljedica drugoga dana preminuo. Novine su pisale o brutalnom činu u mjestu poznatih rabijatnih tipova sklonih alkolu i ekscesima. Strašna je to tragedija i za taj čin nema opravdanja. Ali, izgleda da ipak nije sve bilo kako su novinari opisali. Prvo, policija je ustanovila da mladići nisu bili pijani i da je uzrok konflikta još nepoznat. Drugo, odvjetnik jednog optuženika izjavio je da momci nisu bili svjesni da se radi o tako teškoj povredi, jer da je "natezanje" trajalo samo nekoliko sekundi. Treće, ustanovljeno je da je Damiano glavom udario u rubnik pločnika, što je bilo smrtonosno.Nadamo se da će biti razjašnjen uzrok tučnjave, a kazna biti primjerena.
Na zlonamjerna pisanja švicarskih izvjestitelja, osvrnula se gospođa Marija Ćulap Imhof iz Briga, a njeno pismo objavio je "Walliser Bote".
(18.02.2008.) Opširnije


Hrvatski put u Europsku zajednicu, predavanje dr. Ive Sanadera na Europa institutu u Zuerichu

U svome govoru studentima Univerziteta u Zürichu, u rujnu 1946. godine, Sir Winston Churchill se zauzeo za europsko jedinstvo u slobodi i miru, te svoj govor završio riječima: „Dozvolimo da Europa nastane“. 1996. godine, povodom 50-e godišnjice njegovog povjesnog govora, održana je prva „Churchill Conference“. Od tada se ta konferencija održava svake godine. Organizira je Europski Institut Zürich, u suorganizaciji s britanskim veleposlanstvom u Bernu, Švicarskim Institutom za istraživanje inozemstva i financijsku podporu Coutts Banke. (10.02.2008.) Opširnije


Tko se to protivi promjeni imena Trga Maršala Tita u Kazališni trg

Dvadeset hrvatskih udruga poziva u subotu, 9. veljače 2008. u 11.00 sati, na mirni prosvjed pred kazališnom zgradom u Zagrebu, a traže preimenovanje najljepšeg zagrebačkog trga. Pravo je čudo da se takva akcija nije organizirala davno prije, jer sramota je da usred Zagreba imamo Trg Maršala Tita, jednog od največih zločinaca 20. stoljeća. (07.02.2008.) Opširnije

 


Slom optužnice protiv generala Gotovine
TUŽITELJSTVO PRIZNALO DA NI JEDNO UBOJSTVO NEMA VEZE S GOTOVINOM!

Odvjetlinčki tim hrvatskoga generala Ante Gotovine pun je optimizma u pogledu ishoda suđenja koje počinje, sada je napokon i to poznato, u prvoj polovici ožujka ove godine. Statusna konferencija, održana prošlog tjedna, rezultirala je ne samo odlukom suca Alphonsa Oriea da tužitelji svoj dokazni postupak skrate s planiranih 500 na 200 sati, što onda znači da će morati skratiti i popis predviđenih svjedoka za dvije trećine te će ih biti oko 60, nego i priznanjem tužitelja da se ni jedno ubojstvo u vojno-oslobodilačkoj operaciji Oluja i nakon nje ne može povezati s Gotovininim imenom. Naime, na početku Statusne konferencije to je prvo ustvrdio jedan od Gotovininih odvjetnika, Amerikanac Greg Kehoe. (04.02.2008.) Opširnije


Jednom donesena odluka ne mijenja se ni pod kakvim pritiscima, diplomatskim prijetnjama, bijesnim konferencijama za tisak i sl.

Državni simbol Islanda načinjen je tako da odmah svima bude jasno o čemu je riječ. Na islandskoj zastavi bijela boja simbolizira led i snijeg, crvena vulkane, a tamnoplava Atlantski ocean i Grenlandsko more.
Na Zapadu, Island je sinonim za državu pune zaposlenosti i jedan od najviših životnih standarda na svijetu.
(02.02.2008.) Opširnije


OTVORENO PISMO HRVATSKOJ VLADI I SABORU

„Slučaj Jagodnjak“ je uznemirio ne samo učenike i roditelje nesrpske nacionalnosti u tom baranjskom mjestu, nego i Hrvate širom svijeta. Naime, nerazumljivo je i neopravdano da su smjenjeni učitelji hrvatske, a postavljeni učitelji srpske nacionalnosti u Osnovnoj školi Jagodnjak, uvedena nastava po posebnom programu, na srpskom jeziku i učenje ćirilice, a za ravnatelja škole imenovan nitko manje nego Milovan Ležaja, poznati progonitelj mjesnih Hrvata i drugih nesrpske nacionalnosti za vrijeme srpske okupacije tog dijela Hrvatske. Ovo je nasrtljiv napad na prava i ponos Hrvata u Jagodnjaku, Baranji i cijeloj Hrvatskoj, kao i na ponos svih Hrvata u svijetu.
(31.01.2008.) Opširnije


Zašto takozvani "Hrvatski svjetski sabor dijaspore" skriva svoju suradnju sa Srbima u Švicarskoj?

Jeste li čuli za udrugu gornjega imena? Niste? Možda i ne bi bila interesantna da nije nastala samo sa jednim ciljem - srušiti Hrvatski svjetski kongres, kako tvrdi jedan njeni član.
Još zanimljivija je činjenica da HSSD svoju suradnju sa Srbima u Švicarskoj nastoji sakriti, kako se ono kaže? - kao zmija noge.

(13.01.2008.) Opširnije


Strana  O1, O2, O3, O4, O5, O6, naslovna 

                     

Zanimljivosti

 

pišite nam na
urednistvo-hous (at) hrvati-amac.com

    
ŽUTA VRPCA

je izraz nade u povratak iz Den Haaga svih nevino optuženih Hrvata

Opširnije

Hrvati iz Švicarske diskutiraju na
HOUS forum
 

Pavo Čošković
 

HKZ i Društvene obavijesti

Zdravko Tomac_1
Zdravko Tomac_2
Klevetnici i farizeji
I opet Tihomir Nuić
HKZ u MATICI
Tito krvnik
Dragica Rajčić
Hrvatski neprijatelji

Hrvati u Švicarskoj

Dječji karneval Vallis
Tragedija u Tessinu
Dragulj_Edelstein
 

 
 

Reagiranja na nekorektna pisanja o Hrvatskoj u švicarskim novinama

Ivan Rakitić
Mappes-Niediek
Ante Gotovina
nogomet
Dayton
10 godina Oluje
Hämismus-Hämling
APEL HKZ - povucite optužnice
 

Interviews


prof. Zdravko Tomac


fra Šimun Šito Ćorić


Kardinal Vinko Puljić


Miroslav Međimorec

 
Jerko Runje