Siromašni predsjednik |  Ante Gotovina | Bruno Bušić | Zvonko Bušić 

 Hrvati AMAC | Hrvati AMAC forum | Povucite optužnice | Kardinal Vinko Puljić | Hrvatska ljevica |
Odvjetnički novinari |  Tito krvnik |  Hrvatski Hämling    

 
     HOUŠ naslovna     

     HKZ u Švicarskoj

    

 
Blagoslovljen Božić i sretna nova godina 2008. hrvatskim Ognjištarima u Švicarskoj i cijelom svijetu.
(23.12.2007.)


Europsko prvenstvo 2008. u nogometu

Iseljeni Hrvati vesele se plasmanu Hrvatske reprezentacije na Europsko prvenstvo, a Hrvati u Švicarskoj jedva čekaju da napune stadione u Baselu, Bernu, richu i Ženevi.
Koliko ima
Hrvata u Švicarskoj, to nitko točno  nezna, a procjene idu od 40 pa do 100 tisuća.
No evo što piše Večernji list koliko Hrvata živi u svakom od švicarskih gradova u kojima će se prvenstvo održavati.  
(25.11.2007.) Opširnije


SDP-ove smicalice s lažnom kumicom

U predizbornom spotu SDP lažna kumica s Dolca pravi bedake od gledatelja i ruga se iseljenicima. Izmišljena kumica kaže: “Ja Sam Jadranka Puž i prodajem na tržnicu. Rođena sam i živim u Hrvatskoj gdje uredno plaćam porez. Nije lako, ali ne žalim što živim tu, jel silno volim ovu zemlju. Moja sestra Barica također. I sad bi neki koji nemaju pojma kako se ovdje živi odlučivali kako ću ja živjeti! E baš zato ću izaći na izbore!”
 
(24.11.2007.) Opširnije


Prof. Zdravko Tomac: Vukovar će ponovno spasiti Hrvatsku

Nakon pozdravnih riječi, riječi dobrodošlice profesoru Zdravku Tomcu i zahvale što se po drugi puta odazvao pozivu Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj, organizator je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast svim braniteljima Vukovara i civilnim žrtvama, te svim stradalima u Domovinskom ratu. Gospođa Dunja Gaupp ukratko je predstavila obje knjige, a potom predala riječ autoru.

(22.11.2007.) Opširnije


16 godina poslije - da se ne zaboravi - Vukovar !

Stoji grad!
Pod kišom čelika, ognja i smrti,
gdje paklena sila svoji zadnji ples vrti,
stoji grad!

Stoji grad!
Vječan ko narod ponosno stoji,
i posljednje dane dušmanu broji,
Vukovar, Vukovar!
 
Iz majčinog krika sloboda se rađa,
i uskoro bijela zaplovit će lađa
do sunca.
Iz krvi i bola niknut će cvijeće, sp;
i nikada narod zaboravit neće
Vukovar!
 
Stoji grad!

(16.11.2007.)


Prof. Zdravko Tomac po drugi puta u gostima kod HKZ

Hrvatska kulturna zajednica u Švicarskoj poziva na predstavljanje najnovijih knjiga prof. Zdravka Tomca. 
Nakon uvodne riječi organizagora, knjige "Moj obračun s KGB-om" i "Tuđmanizam i mesićizam" predstaviti će autor osobno.


Subota,   17.11.2007., 19,00 sati, Hotel Linde, Baden, Mellingerstr. 22

Nedjelja, 18.11.2007., ca. 12.30 sati (misa u 11.30 h), crkva Sv. Vendelina, Bahnhofstr. 44, Dulliken,

(14.11.2007.) Opširnije


 

Neviđeni kravali u Bernu

Kada je 2003. godine Švicarska narodna stranka (SVP – Schweizerische Volkspartei) osvojila dva mjesta u parlamentu, bio je to istovremeno kraj dugogodišnje vladavine lijevih. Za nepuna dva tjedna (21.10.07.) Švicarci ponovno odlučuju tko će ih u parlamentu zastupati. SVP je za švicarsku ljevicu postala „stranka opasnih namjera“, što znaći da su sva sredstva i metode dozvoljene da se onemogući još jedna pobjeda te stranke. SVP, čiji je najpoznatiji eksponent Christoph Blocher, pozvala je svoje članove i simpatizere u subotu (06.10.07.) na javnu „Manifestaciju za Švicarsku“ u Bernu. (10.10.2007.) Opširnije
 


Švicarci razočarani odlaskom Rakitića u Hrvatsku

"Oko njega sam se", rekao je Köbi Kuhn, "intenzivno trudio, ali moram respektirati njegovu odluku. Rakitićeva odluka ne iznenađuje. On je Hrvat i voli domovinu svojih roditelja, ima hrvatske korjene, hrvatski igrači su mu uzori (Prosinečki, Petrić), a njegov najbolji i utjecajni prijatelj, Mladen Petrić, je također Hrvat i igrač hrvatske nacionalne momčadi. Što se moglo drugo i očekivati."

(10.07.2007.) Opširnije


Dr. Marko Turina osuđen zbog ubijstva iz nemara

U Švicarskoj
su ga nazivali "star kirurgom", nesumnjivo s opravdanjem. Bio je šef klinike za srčane bolesti na Züriškoj univerzitetskoj bolnici. Uspješna karijera dr. Turine završila je žalosno za njega i tragično za njegovu pacjenticu gospođu Rosmarie Voser.
Nakon dvije godine sud je zaključio da su dr. Turina i još dvojca liječnika krivi za smrt 58-godišnje pacjentice, a neobična grješka dogodila se poradi "krivog hijerarhijskog razmišljanja".


(28.06.2007.) Opširnije


Sretan Uskrs

A gle, neki od pismoznanaca rekoše u sebi: "Ovaj huli!"
Prozrevši njihove misli, Isus reče: "Zašto snujete zlo u srcima?"

Svim Hrvaticama i Hrvatima želimo da očiste svoja srca i da drugima čine samo ono što bi željeli da drugi njima čine. 
 


Sretan Božić i svako dobro u Novoj 2007. g.

Posjetiteljima naših stranica i svim Hrvatima dobre volje, posebno onima u Švicarskoj, želimo blagoslovljen Božić, dobro zdravlje i puno uspijeha na privatnom i poslovnom polju u Novoj 2007. godini.
 

Da se ne zaboravi
Vukovar - hrvatski grad - pao je prije 15 godina!

Nikad Hrvat zaboravit neće što su divlje srpske horde napravile tome hrvatskom gradu i njegovim stanovnicima. Nikada ne smijemo zaboraviti da je svijet svu tu tragediju gledao i ništa protiv nje poduzeo nije.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

(17.11.2006.)
 

Prof. dr. Zdravko Tomac

Sustav vrijednosti koje nam nude "globalisti", jednako je opasan kao i svi drugi totalitarni režimi. Samo slobodan čovjek, je kreativan čovjek!

U posjeti kod Hrvatske kulturne zajednice predstavio je svoje knjige "Ponoćne misli" i " Predsjednik protiv predsjednika". Tom prilikom s njim je razgovarao Ljupko Perić

Izvor "Društvene obavijesti" HKZ br. 98 (28.07.2006.)
Opširnije
 


Odgovor Hrvatske kulturne zajednice na neistinite izjave gospođe Dragice Rajčić u Čikagu

Poštovani gospodine Grgić,
18. svibnja ove godine objavili ste razgovor s Dragicom Rajčić. U jednom dijelu razgovora ona govoriti o Hrvatskoj kulturnoj zajednici (HKZ) i iznosi jednu neistinu za drugom.

Da gospođa slabo, tj. nikako ne pozna HKZ, vidljivo je već u prvoj rečenici u kojoj kaže: ...
 (26.07.2006.) Opširnije
 


Dragica Rajčić protiv Ognjištara u Švicarskoj


18.05.2006. na tzv. portalu "lijepanasadomovinahrvatska" u Čikagu Dragicu Rajčić intervjuirali su Anđelko Galić i Ivica Grgić. Molim vas da dijelove tonskog razgovora koji se tiće nas, Hrvata u Švicarskoj, objavite kako bi i oni koji na svom PC-u nemaju instalirane odgovarajuće programe saznali za govor mržnje dotične gospođe. M.M. (26.07.2006.) Opširnije
 

Vrijeme klevetnika i farizeja
 

Invidia (zavist, zloba) i ira (bijes, mržnja, osveta) su po kršćanskom učenju dva od sedam glavnih poroka koji vode k smrtnom grijehu. A osma božja zapovijest zabranjuje laž, a time i klevetu.I

Kršćanski se ne ponaša onaj, koji ide redovito nedjeljom na misu, a ostalih šest dana iz niskih pobuda intrigira i kleveće. To je farizejsko, a ne kršćansko ponašanje.
 Vidi (21.07.2006.) Opširnije
 

Kod nas možete čitati ono što portal croatia.ch ne želi objaviti


24. svibnja ove godine croatia.ch portal zaprimio je e-pismo više obitelji iz župe Solothurn koju poslužjue fra Šimun Šito Ćorić, ali ga ne želi objaviti. Opravdanje je više nego smiješno. Vidljivo je da se croatia.ch portal stavio na stranu hrvatskih klevetnika i time služi nečastivim silama koje djeluju na principu posvadi pa vladaj.
Pročitajte cijelu korespondenciju između gospođe Jurčević i urednika portala Mire Grabovca.
(01.07.2006.) Opširnije
 

Otvoreno pismo Hrvatima u Švicarskoj
Prevršili su svaku mjeru


Strpljiv sam i miroljubiv čovjek, dugo mogu šutjeti i puno toga progutati, ali ovo što u zadnjih mjesec-dva izvode Tihomir Nuić, Marijan Jakopović i Dragica Rajčić prevršilo je svaku mjeru i natjeralo me da napišem ovo otvoreno pismo Hrvatima u Švicarskoj.
Biti ću Vam zahvalan ako ga objavite na Vašoj internet stranici, pa neka ga čitaju širom svijeta.
  (29.06.2006.)
Opširnije

 

Križni put

ak. slikar Leonardo Budimlić Majnarić
piše: D. Borovčak, Zagreb, u tjednu Cvjetnice 2006.

Prošli tjedan u Galeriji Vladimir Filkovac u sklopu Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu, otvorena je zanimljiva izložba ak. slikara srednje generacije Leonarda Budimlić Majnarića. (08.04.2006.)

OpširnijePieta I., Leonardo Budimlić Majnarić

 


Hrvati u Švicarskoj


Sav vjerski i društveni život Hrvata vrti se oko misija
Piše V. Čutura


Bez hrvatskih katoličkih misija nacionalni bi se trag izgubio

O važnosti hrvatskih katoličkih misija u Švicarskoj glavni urednik glasila HKZ »Društvene obavijesti« Osvin Gaupp kaže: »Malo je onih koji su u svijet otišli s dobrim znanjem jezika nove okoline, pa je prvi korak vodio uvijek u potragu za svojima. Hrvati koji su silom ili milom napustili svoje domove i raselili se po cijelom svijetu, komadić su svoga ognjišta našli uz hrvatske katoličke misije, koje su za njih postale mnogo više od mjesta na kojem se svjedoči vjera u Boga. Hrvatske katoličke misije organizirale su gostovanja glumaca i pjevača iz domovine, predstavljanje knjiga i njihovih autora, ugošćavale zborove i folklorne skupine. Danas smo na to navikli, pa će mnogi možda pomisliti da to i nije nešto posebno. Međutim, prije nastanka naše slobodne Hrvatske misije su za mnoge bile jedina veza s domovinom, jedini susret s hrvatskom kulturom, jedina mogućnost saznati što ima novoga u hrvatskom društvu kod kuće. Misije su bile čuvar narodnih običaja, jezika, kulture i nacionalne svijesti. Jedna značajaka Hrvatskih katoličkih misija posebno je došla do izražaja u vrijeme Domovinskog rata kad je bilo od neprocjenjive važnosti udružiti Hrvate, povezati ih, odnosno umrežiti ih. Zahvaljujući misijama, Hrvati su bili umreženi i mogli su brzo reagirati na potrebe domovine. Ne želim umanjiti važnost i vrijednost hrvatskih udruga, posebno onih koje su nastale prije 35 i više godina, kao naša Hrvatska kulturna zajednica (HKZ), ali duboko sam uvjeren da nije bilo hrvatskih katoličkih misija, mnogi bi se hrvatski trag nepovratno izgubio.«
(04.04.2006.)   


18.02.2006. u Zürichu održan tradicionalni

Hrvatski bal 
Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj


Predsjednik Hrvatske kulturne zajednice, Ivan Matarić, svečano je otvorio Hrvatski bal i zamolio glazbenike da intorniraju Hrvatsku himnu.
Dopredsjednica Dunja Gaupp pozdravila je posebne uzvanike iz Hrvatske, glavnog urednika MATICE (mjesečnik Hrvatske matice iseljenika), gospodina Nenada Zakarija sa suprugom i gospođu Višnju Starešinu, novinarku i publicisticu. Dobrodošlicu je poželjela Quattro Bandu i Športsko plesnoj udruzi Feniks, naglašavajući njihov veliki uspjeh - brončanu medalju - na prvenstvu Europe u plesu "European Open 2005" u Linzu.
(27.02.2006.)  Opširnije
 


Predsjednik protiv predsjednika
prvi puta u inozemstvu


Prof. dr. Zdravko Tomac
u gostima kod Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj


HKZ je u subotu 21. siječnja 2006. u Badenu i nedjelju 22. sječnja u Dullikenu predstavila knjige prof. dr. Zdravka Tomca Ponoćne misli i Predsjednik protiv predsjednika.
Knjige su predstavili urednica Nedjeljka Batinić i direktor izdavačke kuče Detekta Ante Matić. 
(30.01.2006.) Opširnije  
 


Kroatien, 10. Jahrestag der Krajina Offensive - sda Meldung - Tendenziös und unausgewogen

Immer wieder bringt sda unwahre Behauptungen über Kroatien, die dann von verschiedenen Zeitungen und Internetseiten ohne Überprüfung übernommen werden.
Wir haben uns entschieden solche Beispiele aufzudecken und mögliche Reaktionen zu veröffentlichen. Also, wenn Sie von solchen Unwahrheiten erfahren, statt sich machtlos zu ärgern, schreiben Sie uns! Die Wahrheit bringen wir ans Licht, dafür sind wir da!  (19.11.2005.) 
Mehr / Opširnije
*****
Koliko puta ste se naljutili na neistinite navode švicarskih izvjestitelja o Hrvatskoj, posebno kada je u pitanju naš Domovinski obranbeni rat? Ali, što napraviti, pitate se? Pišite nama, mi ćemo objaviti svaku Vašu reakciju, istina mora na svjetlo dana, zato smo tu! 


1991. zerstörten die Serben die kroatische Stadt Vukovar.
 

Am 18. November jährt sich zum vierzehnten Mal die Zerstörung der kroatischen Stadt Vukovar. 
In Vukovar, einer der schönsten Barockstädte Europas, lebten 30 000 Menschen. Jeder achte Einwohner kam ums Leben, Hunderte werden bis heute vermisst. Die Stadt wurde zu 95 Prozent zerstört. 
(17.11.2005.)

Vukovar i Vukovarci u našim mislima 
1991. - 2005. 
Priča o neprijateljima - Siniša Glavašević

Život je pun zagonetki, ali najzagonetnije je to, kako od prijatelja nastaje neprijatelj. Jeste li ikad pomisljali zašto je lakše steći neprijatelja, nego prijatelja? Cijeli sam život želio biti okružen dobrim i vrijednim ljudima koje svi poštuju i vole. Sreća je bila na mojoj strani, barem do sada.
Ostao sam u ruševinama Vukovara, ali s ljudima ozbiljnim i čudnim. Mnoge od njih nisam ni poznavao, mnogi od njih još jučer nisu bili ni svjesni svojih stavova. Vjerujte, najljepše što vam se sada u Vukovaru može dogoditi, jest da uđete u prostoriju punu ljudi i sa svima se poznajete. Često i neznate, ali događa se da vaši pogledi, vaše iskrene i dobre želje ostanu u sjeni nečije mržnje. Jedino što možete, jest upitati se jeste li baš vi to zaslužili. To doduše neće smanjiti nastala neprijateljstva, ali će vam omamiti tugu, a može se čak dogodi da se mržnja zanese u svojoj ljenosti, pa da samu sebe pretvori u prah, u ništa, u samu sebe. A može se dogoditi da mrak zadavi svaku ružnu misao. 

Ali, to se može dogoditi tek ako u svijetu ostane makar malo ljubavi. Zato, ako je u vama ima, ne štedite je, podijelite, dajte djelić svoje ljubavi prvom i posljednjem i bit će manje neprijatelja. Za početak, dovoljno je i to.
(17.11.2005.)
 
Deseta obljetnica Oluje

Kako prije 10 godina, tako i danas ima onih koji nas žele uvjeriti da nitko nema ništa protiv Hrvata i Hrvatske i da si mi to samo umišljamo. Stvarno? Evo što je prije gotovo točno 10 godina pisao Carl Gustav Stroehm u povodu velike pobjede Hrvata, veličanstvene vojno-redarstvene akcije Oluja.
(6.8.2005.) Opširnije
 

 
Gdje je novinarska etika portala croatia.ch!?

Napadaju ljude a ne objavljuju replike!!!

Na portalu croatia.ch objavljen je poduži članak T. Nuića, koji u stvari predstavlja pamflet protiv Dunje i Osvina Gaupp, djelatnika Hrvatske Kulturne Zajednice (HKZ). Na objavu moje replike trebalo je poduže ćekati, da bi neposredno nakon njezina objavljivanja izišao odgovor T. Nuića. Obzirom da portal croatia.ch na moj dopis povodom tog Nuićevog "odgovora na odgovor" nije odgovorio niti ga objavio, želim upoznati javnost sa istim, kao i sa mojom replikom u izvornom obliku, postavljajući pitanje: gdje je tu novinarska nepristranost? (15.08.05) Opširnije 

 
I opet on!

O. Gaupp: Osam godina kako Tihomir Nuić piše lažne objede i kleveće djelatnike Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj! Zar je to u hrvatskom nacionalnom interesu? 

(05.08.05) Opširnije 


"Želimo očuvati nacionalni osjećaj Hrvata u Švicarskoj"

Najstarija i jedna od najvećih hrvatskih udruga u Švicarskoj, Hrvatska kulturna zajednica Zürich, koja djeluje već 34 godine, unatoč teškoćama i problemima, ustrajno nastavlja s radom želeći očuvati nacionalni osjećaj Hrvata i održavati kulturne veze s domovinom. Njezin je slučaj zoran primjer kako se udruge u iseljeništvu mogu očuvati i održati.   Opširnije
 


Da li je Tito zaslužio spomenik?  
Komunizam – Najkrvavija ideologija 20-tog stoljeća

Piše Osvin Gaupp (Izvor "Društvene obavijesti" HKZ)

U Hrvatskoj se spomenici ili obilježja bilo kojem djelatniku iz doba NDH (Budak, Francetić) žustro uklanjaju, bez rasprave o stvarnim djelima dotičnih. Ne želi se provocirati Europu sa bilo kojom i mikroskopski malom sumnjom da bi jedan ili dva Hrvata mogli evocirati uspomene na jedan totalitarni režim. Specijalno sada kada želimo postići uvjete za pregovore o ulasku u EU.

I onda su nepoznati počinitelji u noći od 18. na 19. prosinca 2004. eksplozivom skinuli glavu Titovom spomeniku u Kumrovcu.  Opširnije
 

Hrvatska ljevica - kočnica razvoja demokracije u Hrvatskoj?

Piše Ljupko Perić (Izvor "Društvene obavijesti" HKZ)

Upravo je nevjerojatno koliko hrvatski mediji, uključujem tu i HTV, ignoriraju argumentirane rasprave i kritike o zbivanjima u društvu, ako ih potenciraju oni koji ne pripadaju, uvjetno rečeno, lijevom političkom svjetonazoru. Ponekad mi se čini da se natječu u dokazivanju lojalnosti svojim nevidljivim gazdama time što krivotvore, podvaljuju i sotoniziraju sve one, koji se usude misliti drugačije.

Ono što danas imamo je zapravo lijevi teror, koji poglavito u odnosu naspram Hrvata u BiH katkada ima značajke lijevog fašizma.  Opširnije

 
Licemjerna politika Europe prema Hrvatskoj

Nedokazani prigovori iz Den Haaga vrijede više nego činjenice iz Zagreba – Europska Unija daje time podstrek euroskeptičarima

Piše: Stephan Baier

Izvor "Društvene obavijesti" HKZ   Opširnije


Razgovor sa gospodinom Miroslavom Međimorcem

Napravila Dunja Gaupp, (Izvor "Društvene obavijesti" HKZ)

Gospodin Miroslav Međimorec, bivši veleposlanik RH u Bernu/CH i njegova supruga Vedrana Međimorec, odazvali su se pozivu HKZ - Hrvatske kulturne zajednice u Švicarskoj i bili njeni gosti 4. i 5. prosinca 2004. godine. Tom je prilikom gospodin Međimorac predstavio svoje knjige "Piše Sunja Vukovaru" i upravo izašlu "Frankfurtska veza". Opširnije
 

Emil Čić  otkriva hrvatske neprijatelje

piše Dunja Gaupp (Izvor "Društvene obavijesti" HKZ)

U nedjelju 25. siječnja 2004. ugostili smo hrvatskog publicista, javnog djelatnika i samostalnog umjetnika Emila Čića, koji je nakon svoje početne turneje u Hrvatskoj krenuo i među Hrvate u svijetu. Povod gostovanju i književnoj večeri u mjestu Jona i gradu Zürichu, bile su njegove dvije nove knjige: prva, Povijest hrvatskih neprijatelja, zbirka izabranih članaka, i druga, njegov prijevod knjige Anglo-američki Establishment američkog povjesničara Carrolla Quigleya (1910-1977).  Opširnije
 

   Strana  O1, O2, O3, O4,O5, O6, naslovna 

 
    

Zanimljivosti

  pišite nam na

urednistvo-hous (at) hrvati-amac.com

 

ŽUTA VRPCA

je izraz nade u povratak iz Den Haaga svih nevino optuženih Hrvata

Opširnije

Hrvati iz Švicarske diskutiraju na
HOUS forum

Reagiranja na nekorektna pisanja o Hrvatskoj u švicarskim novinama

Ivan Rakitić
Mappes-Niediek
Ante Gotovina
nogomet
Dayton
10 godina Oluje
Hämismus-Hämling
APEL HKZ - povucite optužnice
 

Interviews


prof. Zdravko Tomac


Kardinal Vinko Puljić


Miroslav Međimorec

 
Jerko Runje