Ante Gotovina  

 Hrvati AMAC | Hrvati AMAC forum | Povucite optužnice | Kardinal Vinko Puljić | Klevetnici i farizeji |
Odvjetnički novinari |  Tito krvnik |  Hrvatski Hämling    

 

      HOUŠ forum

 

    

 

Špijunirao Hrvate - Dragan Hazler

Nakon što smo primili i objavili jednan arhivski dokument o špijunaži nekog hrvatskog čovjeka iz Basela, premda nam je rečeno da se radi o Draganu Hazleru, nismo objavili njegovo ime, jer nismo imali konkretnih dokaza. Sada su ti dokazi u našem posjedu!

 

U arhivi švicarskih novina "Blick" od četvrtka, 10. sijećnja 1985 pronađen je spomenuti članak o špijunaži "hrvatskog emigranta". A među sudskim dokumentima i tužba švicarskog državnog odvjetništva datirana 21.09.1984.:

"Dragan Hazler, sin Josipa i Franciscke rođene Pribanic, rođen 10.02.1930. u Slunju/Jugoslavija, Jugoslaven, rastavljen od Jelene Greblicki, dipl. ljekarnik, sa boravkom u 4055 Basel, Ryffstrasse 11, zbog nastavljene političke djelatnosti obavještajne službe u skladu s člankom 272. st. 1 Kaznenog zakona."

Zanimljiva je opaska "zbog nastavljene političke djelatnosti..." što govori o tome ili da je bio opomenut ili pak već jednom osuđen.

Čovjek je dakle u Jugo-vremenima špijunirao Hrvate i za tu djelatnost u Švicarskoj bio osuđen, a nastankom Hrvatske države pretvorio se u "gorljivog" Hrvata. Pa sada vjeruj takvima!
Nama je posebno čudno da ga do danas nitko nije otvoreno prozvao. Znači li to da su i oni oko njega, ljudi istog soja? A ima ih nekoliko!


Blick - cijela stranica
hazler_blick_01

Blick - povečani članak o presudi
- tekst:

Egzil Hrvat špijunirao: Tri mjeseca zatvora uvjetno

BASEL - Kao državne neprijatelje ocrnio je egzil Hrvat (54) kod jugoslavenskog veleposlanstva svoju bivšu ženu i mnogobrojne zemljake.
Kazneni sud u Bazelu osudio ga je sada zbog zabranjene političke špijunaže na uvjetno tri mjeseca.
Jednom pripadniku jugoslavenske tajne službe UDBA dao je podulji izvještaj o životu Jugoslavena u udrugama u švicarskoj.
Sudkinja je optuženom rekla: "Osuda je upozorenje. Držite se u budućnosti izvan toga vražjeg kruga."


hazler_blick_02

Tužba švicarskog državnog odvjetništva grada Basela
hazler_tuzba

    17.11.2017.