HKZ u Švicarskoj

 Hrvati Amac | Hrvati AMAC forum    
 

      HOUŠ forum

 

    

 

Ako nećes milom, hoćes silom...ili, demokracija nije jedino rješenje

Kada narod nije zreo za demokraciju, onda onaj koji ga vodi mora imati čvrstu ruku, znati što hoće i kako će postići to što hoće. Najbolji primjer za to je mladi gradonačelnik grada Megiona u Rusiji, Aleksandr Kuzmin.

Megion je grad u Sibiru sa oko 56 tisuća stanovnika, u kojem je prije nešto više od dvije i pol  godine za gradonačelnika izabran Aleksandra Kuzmina (tada 33 godine). Što iz navike, a možda i zato što nisu očekivali da će taj mladi čovjek raditi drugačije od prijašnjih gradonačelnika, gradski su činovnici nastavili sa starim običajima zabušavanja na poslu.
Izgovori kao "ne mogu, nije to moj posao, ne znam, za to nema dovoljno novaca, to je nemoguće napraviti, ne mogu jer sada ručam, taj predmet nije kod mene, mislim da sam u to vrijeme bio na bolovanju, radno vrijeme je isteklo..." i dalje su svakodnevno korišteni sve  dok se mladom Kuzminu nije prelila čaša strpljenja i razumijevanja.

Dekretom je zabranio upotrebu 27 tih i sličnih izgovora, a kako bi shvatili ozbiljnost upozorenja, gradonačelnik je uokvirenu listu zabrana izvjesio pred vlastiti ured i zaprijetio otkazom svakome koji i dalje bude koristio te riječi. Nakon toga je gotovo sve bilo moguće, a mnogi su otkrili da rad može pričinjavati i zadovoljstvo.


Gdje su u Hrvatskoj ljudi koji žele, znaju i mogu poraditi na boljoj budućnosti? Ima ih, naravno, samo ne mogu doći do izražaja, jer je komunističko razmišljanje duboko ukorjenjeno čak i među mladim ljudima.

Za HOUŠ, Marinko B.