HKZ u Švicarskoj

 Hrvati Amac | Hrvati AMAC forum    
 

      HOUŠ forum

 

    

 

Još o Thompsonovom koncertu u Dietikonu

Prića o zabrani koncerta Marka Perkovića Thompsona u Švicarskoj dobila je nastavak, odnosno dva nastavka i to u regionalnom tjedniku „Nachrichten fürs Limmattal“ - NfL („Vijesti za dolinu Limmata“; područje od Zuericha iz čijeg jezera istječe rijeka Limmat i prolazi kroz kanton Aargau).  NfL je pisao u broju 15. od 10. travnja 2008. g. o problemima oko planiranog koncerta Marka Perkovića „Thompsona“ u gradskoj dvorani Dietikona, o članku u pendler-novinama „20 Minuten“ koje Tohmpsonu podmeću neofašizam i o nejasnoj ulozi Švicarske komisije protiv rasizma (EKR) koja je zatražila zabranu koncerta, što cijeli slučaj čini još skurilnijim (smiješnim). Marko Perković Thompson nastupa u Švicarskoj najmanje jednom godišnje i kao magnet privlači velike mase ljudi. Pitanje je dakle, zašto se EKR tek sada pojavljuje i prije svega tko ih je pozvao?

U telefonskom razgovoru sa novinarom NfL-a, EKR redsjednik prof. dr. Georg Kreis, ostavio je utisak ljubaznog ali bespomoćnog čovjeka. Kazao je da je ustvari upoznat s tematikom, ali da se takvim slučajevima bavi tajništvo. Drugim riječima to znači da Georg Kreis kao najglavniji švicarski čuvar etnija odgovarajuće slučajeve doduše primi, daljnji postupak prepušta svom tajništvu, što je po mišljenju g. Kreisa sasvim normalno. Od izjave objavljene u „20 Minuten“ da EKR gradu Dietikonu preporučuje zabranu koncerta, Georg Kreis se izričito distancirao, napominjući da je EKR samo zamolio gradsku upravu da provjere odstupa li taj koncert od propisa po članku 261 – švicarskog kaznenog zakona. Slučaj Perković prijavio je jedan student koji je na jednom predavanju bio konfrontiran s pjevačem, izjavio je Kreis.

Dokazi na Wikipedia....

U broju 17. od 24. travnja 2008. NfL na stranici i pol još jednom obrađuje istu temu i podsjeća da je prof. dr. Georg Kreis u broju 15 izjavio da se EKR na grad Dietikon obratio samo molbom da preispitaju slučaj. Tjednik NfL u međuvremenu posjeduje primjerak pisma EKR na policiju grada Dietikona, a u tom pismu EKR izričito zahtjeva zabranu koncerta. I ne samo to! EKR u svome pismu upućuje na članak u wikipedia.org i na jedan internetski Blog, kao dokazima za Thompsonove tekstove koji navodno „veličaju ratna i rasna ubojstva“ te dokazuju „njegovo ultranacionalističko držanje, koje podsjeća na fašističku prošlost Hrvatske“.

Kreis je rekao da su upozorenja došla sa raznih strana, a da se on raspitao i kod svojih hrvatskih poznanika koji su potvrdili dobivene informacije. Prema spoznajama koje NfL ima, tu se radi o „poznanicima“ Hrvatici V.P., koja kao glavna urednica uređuje jednu hrvatsku publikaciju. (Glasilo Hrvatskog kulturnog kluba - LIBRA.) Udata je V.P. za G.F., oboje su bili članovi Hrvatske kulturne zajednice u Badenu. Lokalno poznata, uglavnom u hrvatskim krugovima, postala je V.P. u svezi tužbe protiv Hrvatske kulturne zajednice, u kojoj na kraju nije stajala na pobjedničkoj strani. Na njenom vjenčanju sa G.F. bio je prisutan i eksponent aktuelne priče o Thompsonu, EKR predsjednik prof. dr. Georg Kreis. Odrđeni hrvatski građani tvrde da Georg Kreis nije bio samo gost na vjenčanju, nego i vjenčani kum. Hrvatima koji sa V.P. stoje u klinču zbog njene tužbe, sve to miriše na planiranu urotu. Upitan za mišljenje o tome, Georg Kreis potvrđuje da je bio prisutan na vjenčanju, ali da se „ne može sjetiti da je bio i kum“. V.P. nije imala aktivnu ulogu u ovoj priči, kaže Kreis, no istovremeno potvrđuje da je sa V.P. razgovarao o planiranom Thompsonovom koncertu. Optužbu da se radi o uroti, Kreis odlučno odbacuje.

Koncert je zabranjen, ali je na vrijeme uložena žalba na tu odluku, pa se s napetošću očekuje odluka gradske uprave Dietikona.

Nachrichten f. Limmattal    U arhivu novina naći ćete brojeve 15 i 17 sa spomenutim člancima.

Od objave prvog čnaka Treba zabraniti nastup Marka Pekovića u Dietikonu  do danas, sa više strana smo primili informaciju da se u slučaju „Bloga“ na kojeg se poziva EKR, radi o blogu Željka Peratovića. Vjerujemo da naši čitatelji i u ovom slučaju imaju pravo, kao što je imao pravo i M. Filipović kada je napisao da se „poznanici“ Georga Kreisa zovu Vesna Polić i Georg Foglar, što je konačno potvrđeno inicijalima njihovih imena objavljenih u NfL.