Uvodnik | Biografija | Requiem za predsjednika  | Siromašni predsjednik |  Ante Gotovina | Bruno Bušić | Zvonko Bušić 

 Hrvati Amac | Hrvati AMAC forum | Hrvati u BiH | Istina o Hrvatskoj | Povjesna istina | Ashdown i salveta |  Tito krvnik    
 

      Miroslav Međimorec

 

    

 

Dječiji karneval u Glisu (Wallisu) 2008. g.     

U općini Brig-Glis u Wallisu je postala tradicija da svaku godinu za vrijeme karnevala  jedan dan izdvoje za dan dječijeg karnevala, koji se organizira uz pomoć škola i općine. Tu učestvuju sva školska djeca od prve godine vrtića do šestog razreda, a naravno među njima su i naša hrvatska djeca i djeca drugih nacija. Pripreme su duge, sigurno mjesec dana, ako ne i duže, i to svaki razred za sebe posebno se organizira i priprema. Za vrijeme školskog sata koji je namijenjen za ručni rad i općenito slobodne aktivnosti, tu teku pripreme u odabiru i samostalnoj izradi maski i odjeće  za karneval. Većinom sama djeca uz pomoć svoih učitelja i učiteljica odabiru temu, većinom su to aktualne teme u medijima u samoj regiji ili u Švicarskoj ili u svijetu.

Kad odaberu temu po tome odlučuju kakve maske, odjeću i ostala pomagala mogu početi praviti. Svaku godinu sam fascinirana  kvalitetom, kreativnošću, raznolikostima u odabiru tema i porukama koje svojom temom nam predočavaju. Zato ovu godinu želim dočarati i drugima tu sliku, kroz moje fotografije koje sam na taj dan napravila i ovim kratkim tekstom napisanim na tu temu. Ovim primjerom koim općina Brig-Glis daje šansu svoj školskoj djeci do šesog razreda, ne gledajući na njihove talente ni na  njihovu nacionalnu ni vjersku pripadnost da pokažu svoju krativnost i maštu, trebao bi biti  primjer svima nama.

Bio je pravi doživljaj gledati te povorke djece sa različitim figurama iz njihove mašte i naravno uživati u cjelokupnom progamu.

Na kraju su dobili  po grupama i pojedinačno za najbolju masku nagrade za prvo, drugo i treće mjesto, što će ih sigurno motivirati da učestvuju i iduću godinu u dječijem karnevalu..

Pokušala sam nekoliko fotografija napraviti gdje su isključivo naša hrvatska djeca i na nekoliko fotografija  mi je uspjelo.

Marija Ćulap Imhof   /  Brig

Kostimi na temu knjige Astrid Lidngren - "Ronja, Räubertochter"


Maria Heinzen, Daniel Gallo, Marco Imhof, Emina Omerović


4. razred osnovne škole Brig


isto kao gore


isto kao gore


Marco Imhof i Andrej Milićević


4. razred osnovne škole Brig


isto kao gore

Kostimi na temu Alpen Stadt
ove je godine Brig izabran za Alpenstadt (grad u Alpama). Na zastavi Briga nalazi se simbol orla, zato su djeca maskirana u orlove, imaju orlovske noseve, nose toranj dvorca u Brigu na kojem piše "Mi smo najmlađi orlovi općine Brig-Glis"


3. razred osnovne škole Brig


2. razred osnovne škole Brig
djeca su obućena u vještice i nose transparent "Brig je Alpenstadt, da li se što događa?"


i još jednom, slovo po slovo "Alpenstadt"

                    

    

 
"Maschgini" trumpfen auf
Impressionen vom Kinderumzug in Glis


Zum alljährlichen Kinderumzug in Glis kamen auch heuer wieder zahlreiche grosse und vor allem kleine "Maschgini". Guggenmusiken begleiteten die verkleideten Kinder am fetten Donnerstag auf ihrer Route der Kantonsstrasse entlang energiegeladen musikalisch.

Der stimmungsvolle und bunte Kinderumzug wusste zu gefallen: Man sa originelle Sujets und fantasievolle Kostüme.

Die Kleinen standen den Grossen in nichts nach und hatten sichtlich Spass am närrischen Treiben. Ab 14.00 Uhr machten sich die kleinen Fasnächtler auf den Weg zum Dorfplatz in Glis. Ob Clowns, Zauberer oder klassische Cowboys und Indianer, auch am Wegesrand bei den zahlreichen Schaulustigen tauchten oft verkleidete Gestalten auf, die das Spektakel mit grossen Augen begutachteten. Der vom Türkenbund und der Bäjizunft organisierte Kinderumzug bereicherte in der Tat die letzten Fasnachtstage.

(wb) Walliser Bote