HKZ u Švicarskoj

 Hrvati Amac | Hrvati AMAC forum    
 

      HOUŠ forum

 

    

 

HRVATSKA - FAŠIZAM

Televizija, mediji, važni politički čimbenici zemlje i svijeta zabrinuti su za fašizam koji vlada Hrvatskom. Koliko je stvar zabrinjavajuća i koliko je fašizam u Hrvatskoj izmakao kontroli govori i činjenica da se priprema cijela tv emisija u udarnom terminu državne televizije. Citira se i Ustav RH koji u preambuli govori da smo nastali na antifašizmu. Izostaje podatak što bi danas Hrvatska bila da je uspostavljena granica Virovitica – Karlobag.

Mislim da je u tome ključni problem. Da je uspostavljena željena linija Virovitica -Karlobag Hrvatska danas ne bi imala problema s fašizmom. Ona bi bila fašistički pokorena. A to je nešto drugo.

Čudno koliko se različito vidi današnja Hrvatska. Kako to da svi ne vidimo ono što žele da vidimo? Kako to da ne vidim da ugrožavamo svijet? Vidim našu nedavnu prošlost. Vidim prijetnju Srbije i JNA. Vidim nas kako hodamo cijelom zemaljskom kuglom i molimo «zaustavite rat u Hrvatskoj». Vidim rat. Vidim tenkove, avione, sirene, bombardiranje, ranjene, ubijene, zatočene, silovane. Vidim ljude s vrećicom, starce, djecu, majke protjerane iz domova. Vidim preživljavanje u barakama, vagonima, prognaničkim smještajima. Vidim kako se groblja pune, krunice na križevima. Aleje križeva. Vidim povratnike na zgarišta domova, kako prijanjaju čistiti, graditi, obnavljati. Sve ispočetka, još jednom stvarati dom. Ne proklinju, ne osuđuju.

Toliko toga, toliko patnje, tolike žrtve. Nikada o tome a to je temelj ove države.

Fašizam, nametati Hrvatskoj i uvjeravati da predstavlja opasnost svijetu koji je mogao zaustaviti rat u mojoj zemlji a nije, svijetu koji je stvorio fašizam, svijetu koji je pokoravao i pokorava mnoge pa i nas. Oni o svom fašizmu ne govore, govore o demokraciji.

Vi koji ste zabrinuti za fašizam u Hrvatskoj pođite kod onih dječaka s uzdignutom rukom. Ne vidim opasnost od njih, vidim opasnost za njih. Sjednite, porazgovarajte, prije svega pitajte ih tko ih šalje da to čine. Nije to teško, mi smo mali narod, skoro se svi poznamo. A vi ste brižni, pružite ruku, prenesite dobrotu.

Znamo dobro tko što čini. Znamo i za bahate, obogaćene, osiromašene, znamo i za mlade koji na sve načine nastoje dobiti pozornost.

Samo znamo li da smo za taj veliki svijet svi mi Hrvatska. Pa i proizvođači loše, opake, opasne, Hrvatske koliko god mislili o svojoj posebnosti pripadaju toj zajednici. Nisu ni Francuzi, ni Nijemci, ni Šveđani, ni Španjolci. A i da jesu, samo bi bili narod s različitim pojedincima.

Nešto moraš biti, pa ako si državljanin Hrvatske ne osjećaj se manje vrijednim. Pripadaš zajednici koja nikada nije bila agresor, nikada se nije bogatila na drugim narodima, uvijek se branila. I obranila.

To je problem. Odatle i jurnjava po Hrvatskoj za svakom uzdignutom rukom.

Marija Slišković,
Žene u Domovinskom ratu