HKZ u Švicarskoj

 Hrvati Amac | Hrvati AMAC forum    
 

      HOUŠ forum

 

    

 

Dragulj (Edelstein) - Folklorna skupina Brig - Glis - Wallis


Početkom proljeća 2007. osnovana je folklorna skupina pod vodstvom gospodina Ante Geljić. U samom početku ih je bilo desetek članova, a danas broje više od 20 članova. Probe imaju jedan put tjedno i za ovaj kratak period svog postojanja su naučili mnogo folklornih plesova, želja im je da nauče još mnogo toga.

Članovi folklorne skupine su stari od 6 do 12 godina, svi su rođeni u Švicarskoj, a roditelji im dolaze iz Bosanske Posavine i Slavonije. Čak imamo i dvoje djece od Hrvata sa Kosova, čiji su roditelji doselili u Hrvatsku za vrijeme domovinskog rata, ali narodne nošnje su od Hrvata sa Kosova.

Djeca su jako motivirana i imaju veliku podršku svog voditelja i učitelja folklora gospodina Ante Geljić i učiteljice Svjetlane Zagorac i naravno svojih roditelja. Roditelji, čuvajući i njegujući tradiciju svog rodnog kraja, pokušavaju to prenijeti i na svoju djecu, mada nisu jednostavni koraci svega toga, pošto je potrebno puno upornosti, volje i odricanja svog slobodnog vremena, kojeg danas svatko premalo ima. Nije jednostavno, pored svih drugih obveza u svakodnevnom životu, voziti djecu na probe i dovoziti, a između vrijeme provoditi u čekanju. Vožnje na nastupe, a naravno i financiski troškovi koji se ne mogu zaboraviti, to dokazuje neizmjernu ljubav prema njihovoj djeci i naravno rodnoj grudi i njenoj folklornoj baštini.

Bez velikog zalaganja voditelja i učitelja folklora gospodina Ante Geljića i njihove mlade učiteljice folklora i razičitih plesova Svjetlane Zagorac, ne bi skupina ni postojala, jer oni bez ikakve novčane naknade ulažu svoje slobodno vrijeme i naravno sav trud i zalaganja da ta mala folklorna skupina djece opstane i funkcionira. Očito je vidljivo da im to uspjeva jer su u kratkom vremenu okupili više od 20 članova, to pokazuje da postoje osobe koje su spremne svoje vrijednosti prenositi na druge i pomagati drugima. Zar to nije nešto plemenito i vrijedno velike pohvale?

Roditelji su u kratkom peridu kupili djeci narodne nošnje iz svog rodnog kraja, tako da ih posjeduju sada svi članovi. Već su nastupali nekoliko puta na različitim kulturnim priredbama i svuda su oduševili mnogobrojnu i mnogonacionalnu publiku. Svi članovi folklorne skupine zajedno sa voditeljima imaju istu želju i cilj, što više toga naučiti, ali i pokazati drugima i dočarati folklornu sliku svoje domovine.

Marija Ćulap Imhof